Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snacket har reducerats

/

Inför fotbollssäsongen 2008 infördes nolltolerans av Hälsinglands fotbollsförbund.
Nu är det ibland kontroversiella systemet inne på sin fjärde säsong, och domarordförande Kjell Westlund är nöjd med utfallet.
– Vi har strävat efter att få bort ältandet och könsorden. Inte de härligt spontana känslorna som fotbollen för med sig.

Annons

Många tror att nolltoleransen är ett påfund som bara blivit aktuellt i Hälsingland. Det är fel.

I regelbokens paragraf 12 går att utläsa att spelare och ledare inte får bete sig illa och bruka svordomar.

Utifrån det gjorde domarkommittén, med Kjell Westlund i spetsen, en tolkning av regeln efter påtryckningar från bland annat föreningar.

– Flera klubbar gillade inte beteendet på och utanför planen. Tillsammans ville vi få en trevligare atmosfär runt fotbollen, utan att någon skriker svordomar hit och dit.

Första året var problematiskt, erkänner Westlund. Det var svårt för domarna att hitta den rätta känslan.

– En del domare fokuserade på att bara lyssna. "Oj, nu hörde jag en svordom - gult kort!", och det var inte alls meningen, säger han.

Efter andra året och ända fram till nu har man släppt lite på spärrarna och fokuserar istället på att få bort gester, hetsiga diskussioner och svordomar som är direkt riktade mot domarna.

– Däremot vill vi absolut inte få bort de spontana känslorna. Fotbollen upprör och det är det som är så härligt, men för det behöver inte könsord förekomma.

Domarkommittén kommer att fortsätta arbeta med nolltoleransen och skruvar alltid på nya parametrar.

Mer läsning

Annons