Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pias ord till guldlaget: "Välkomna till A-landslaget!"

/
  • U19-landslaget landade togs emot med stort jubel när de landade på Arlanda på tisdagskvällen. Här sjunger de själva hejarramsor framför pokalen.
  • Calle Barrling, förbundskaptenen från Gävle, firade både guldet och födelsedag på tisdagen.
  • Ellen Löfqvist.
  • Pia Sundhage var på plats och firade laget, och välkomnade dem till a-landslaget.

På tisdagskvällen landade U19-landslaget på Arlanda. Där väntade en stor skara för att fira EM-guldet tillsammans med dem.

Annons

Både anhöriga och fans hade samlats på ankomstterminalen på Arlanda för att hälsa guldlaget välkomna. Efter kramar från anhöriga samlades laget på ett hotell för att möta media och få lyssna till representanter från både förbundet, sponsorer och politiskt håll.

– Nu ska tjejerna hem och spela i damallsvenskan och elitettan, så köp biljetter och gå och kolla på dem! uppmanade arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, som också skickade hälsningar från statsministern till tjejerna.

För de flesta av guldtjejerna bör väl a-landslaget vara målet, och Pia Sundhage, förbundskapten, var på plats och gratulerade tjejerna.

– Välkomna till a-landslaget! avslutade Sundhage sitt tal, något som Sundsvallsspelaren Ellen Löfqvist tyckte var roligt, men kanske inte aktuellt just nu.

– Personligen är jag inte redo än, men man accepterar väl om det skulle dyka upp. Men det kommer med tiden, jag kommer att bli redo, säger 17-åringen, och beskriver guldkänslorna:

– Det känns så himla sjukt, verkligen, jätteroligt. Det kändes som att vi hade finalen under kontroll hela vägen, visst blev det lite nerv men när vi satte 3–1-målet kändes det att vi hade tagit det, otroligt härligt. Men man ska inte ta saker för givet, vad som helst kan ju hända.

När talen var slut på scenen tog tjejerna själva tag i micken och stämde upp i en egenskriven sång. Efter det tillägnade dem Calle Barrling, förbundskaptenen från Gävle, sången "ja må han leva" från scenen, då han fyllde år just i dag. Just tjejernas sång tar Calle som exempel på tjejernas trygghet och mod, och menar att det gjorde honom lugnare genom turneringen, trots att semifinalen slutade i straffavgörande.

– Det är en euforisk känsla sen igårkväll. Tjejerna är väldigt trygga och modiga, att ställa sig inför den här gruppen och sjunga till exempel, och jag brukar säga att vi är bra på det vi har tränat på och vi hade tränat på straffar så det var inte svårare än så. I den matchen handlade det mest om att ta sig till straffläggningen, menar han.

– Vi mötte fantastiskt stora fotbollsnationer, det är klart att det är tight hela vägen. Vi hade en ganska jämt match mot Danmark men den vinsten var ganska avgörande, då gick vi till VM och efter den vinsten släppte nerverna, när vi redan hade bärgat en vinst, menar Calle, som nu satsar vidare mot U20-VM med tjejerna nästa år.

– Hur det går då återstår att se, det beror ju på våra förberedelser, med det dem visade i går så tror jag att det kommer att gå bra även där. Det viktigaste med att vi kvalificerade oss dit är trots allt att vi får möta de här laget, möta Brasilien, Japan och Nigeria är inte riktigt det samma som att möta Sirius och Mallbacken.

Angående Sundhages ord om a-landslaget säger Calle sig vara säker på att tjejerna når dit – så småningom.

– Någon gång kommer de säkert dit, jag tror även Pia har ett långsiktigt perspektiv på det här. Man måste komma ihåg att vi har ett till utbildningssteg efter det här, ett U21-landslag, så man får ta en sak i taget helt enkelt.

För Sundsvallstjejen Ellen Löfqvist väntar nu seriespel med klubben, vila och att "känna på sommaren". Bakom guldet står även ledarna Anneli Andersen och Emma Svedberg från Östersund, och scouten Björn "Böna" Lindén, från Dalarna.

Mer läsning

Annons