Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Möt Hudiksvalls Sportklubb – Hälsinglands nyaste fotbollsförening

Viktor Örnehag, 21, och flera av hans kompisar tyckte att någonting fattades.
En fotbollsklubb i centrala Hudiksvall som ligger en bit under Hudiksvalls FF och Strands IF.
Så varför inte starta en egen klubb? Sagt och gjort.
Kommande säsong spelar nya klubben Hudiksvalls SK i division 7.
– Det ska bli jäkligt roligt att komma i gång, säger Viktor Örnehag som är spelande ordförande i klubben.

Annons

Att spela fotboll så högt upp som i förbundsserierna division 2 och division 3, där HuFF och Strand håller till, kräver både rejält med tid och en dos fotbollstalang.

Vill man spela lägre ner i seriesystemet, men inte behöva röra sig ut i Hudiksvalls kommuns utkanter, ja då fanns inte så många alternativ. Så resonerade i alla fall Viktor Örnehag och hans kompisar innan man under hösten startade upp Hälsinglands nyaste fotbollsklubb, Hudiksvalls SK.

– Det har väl funnits en idé om att starta upp Hudiksvalls IF igen. Efter säsongens slut så kändes efterfrågan om en ny klubb så pass stor. Det finns inget riktigt stadslag för studenter och spelare med jobb som inte hinner lägga så mycket tid, säger Viktor Örnehag som är klubbens spelande ordförande.

Alla spelare som varit med och bildat klubben har bakgrund i Strands IF. Redan nu har Hudiksvalls SK fått ihop en spelartrupp med 20 spelare. Målet är att få in en handfull till, sedan är laget komplett.

Att starta upp en ny förening är inte så bara. Men för Hudiksvalls SK har det mesta flutit på bra så här långt. Klubben kommer delta i både DM och division 7 den kommande säsongen och för att täcka utgifter så som planhyra och domare tar man ut en årsavgift av spelarna.

Var kommer ni spela era hemmamatcher?

– Vi har inte pratat med Glysis än, men tanken är att spela på Björkberg. Vi vill hålla oss på öster, säger Viktor Örnehag.

21-åringen betonar att klubbskapande inte är ett skämt, utan man har seriösa ambitioner med föreningen.

– Målet är att avancera i seriesystemet. Vi har goda kontakter och kan knyta upp spelare så det känns jättebra. Men grunden är att alltid ha kul, vi har inte tid att spela för högt upp i seriesystemet.

Första framträdandet i matchsammanhang blir i januari då Hudiksvalls SK deltar i Intersport Cup, den årliga turneringen som arrangeras av Hudiksvalls FF.

– Det blir väl mer en uppvisning för att visa vilka vi är och att vi finns, säger Viktor Örnehag som ser fram emot premiären av fotbollssäsongen.

– Det ska bli jäkligt roligt att komma i gång och sätta tänderna i något nytt. Uppslutningen på träningarna har varit riktigt bra och vi känner att responsen och det man hör av folk på stan har varit väldigt positiv. Det är många i laget som inte spelat på några år.

Tränarbiten kommer i början att skötas av Viktor Örnehags pappa, och tidigare Strandtränaren, Robert Örnehag.

– Han får vara ansvarig i början, men vill han hoppa på något annat tränaruppdrag så gör han ju det. Vi pratar med folk som kan hjälpa till med ledarbiten så allt har flutit på så här långt, säger Viktor Örnehag.

Att själv vara både spelare i laget och ordförande i föreningen är ingenting han ser som något problem.

– Nej, det känns jättebra. Det finns egentligen inga förlorare på det här. Det är inte bara att ha en förening och något problem kommer vi säkert stöta på framöver, säger han.

Fotnot: Alla spelare i tv-klippet ovan tillhör inte Hudiksvalls SK:s spelartrupp.

Mer läsning