Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"I slutändan kanske vi blir en skitförening"

/

Konstgräsplanen på Solrosen har inneburit ett lyft för fotbollen i Bollnäs.
Men det finns problem som behöver en lösning – och det snabbt.
– Nästan varje träning får man lägga energi och krut på att ta bort folk som är i vägen. Det blir så fel, säger Bollnäs GIF:s ordförande Micke Morin.

Annons

När konstgräsplanen på Solrosen byggdes var den tänkt både för spontanidrott och för seriös tränings- och tävlingsverksamhet.

Och ingen säger heller emot att planen blivit en succé. Men de klubbar som bedriver sin verksamhet där har haft problem med personer som stör på både match och träning.

– Flicklagen flyttade vi upp på Brånan och Sävstaås redan förra säsongen, det gjorde vi även med de minsta knattarna, berättar Micke Morin, som menar att det måste till en lösning nu för att slippa ytterligare friktion mellan den organiserade verksamheten och spontanidrottarna.

– Solrosen ses som en allmän plats där vi ledare får masa bort folk som är där och hänger. Nästan varje träning får man lägga energi och krut på att ta bort folk som är i vägen. Det blir så fel. Vi bedriver ju en bra integration med över 100 nysvenskar i klubben, men i slutändan kanske vi får en stämpel som en skitförening eftersom vi hela tiden får köra bort personer som är på planen när de inte ska vara det.

Bollnäs GIF Fotboll och de åtta andra klubbarna som använder Solrosen har haft flera möten med kommunen under det här året och det är saker på gång. Bollnäs GIF håller exempelvis på att ta fram skyltar där det tydligt står vad som gäller för användandet av Solrosen.

– Vi måste få upp information där det tydligt går fram till alla vad som gäller. Vi lägger ju rätt stora pengar på att hyra planen. Men samtidigt är det ju suveränt att de vill vara där och spela och fotboll, men då måste de respektera vad som gäller när vi hyr planen, säger Micke Morin.

Ett exempel på hur det kan se ut är det som inträffade i en ungdomsmatch mellan Bollnäs och Växbo för ett par veckor sedan.

– Det finns ju en gräsyta bakom det närmaste målet, men då spelar de där bakom och domaren fick bryta matchen tre gånger de första fem minuterna eftersom det var två bollar på planen. Det får jättegärna vara folk där och använda Solrosen, det kan inte nog poängteras, men inte när vi tränar eller spelar match, säger Micke Morin.

Hansa Näsman, fritidschef på Bollnäs kommun, är medveten om de problem som finns. Men enligt honom är det saker på gång för att underlätta situationen.

– Vi hade ett möte i juni där vi kom fram till en form av handlingsplan där vi ska bemanna Solrosen under vissa kvällar nu under hösten. Sen så får vi se hur det fungerar. På lång sikt så håller vi på att utveckla en spontanidrottsplan på den nuvarande parkeringen vid anläggningen. Det tror vi mycket på, då behöver man inte vara vid fotbollsplanen, säger han.

Mer läsning

Annons