Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färilatränaren Pälle Olsson: "Vi måste höja oss fysiskt"

/
  • Färilas tränare Pälle Olsson trycker på att hans lag måste bli starkare för att överleva i division 4.
  • Pälle Olsson hoppas att tvillingarna Alexander och Sebastian Näslund stannar och spelar division 4-fotboll med Färila nästa säsong.

Tack vare att Rengsjö kvalade sig kvar i trean så är Färila tillbaka i fyran nästa säsong.
Tränaren Pälle Olsson tackar för gratisplatsen – och har en idé om vad som måste förbättras för att laget ska klara av den högre serien.
– Vi måste höja oss fysiskt, säger han.

Annons

Färila IF är klubben som har gjort resor både uppåt och neråt i seriesystemet. Efter en sejour i division 3 kring millennieskiftet så rasade man rätt igenom – som sämst var Färila nere i division 6 och vände.

Säsongen 2011, i division 4, blev mycket speciell i föreningens historia. Färila kryssade i premiärderbyt mot Ljusdal – och fick sedan stryk i åtta raka matcher. I den tionde omgången slog Färila Näsviken med 12–0 (!) hemma på "Parken".

Förklaringen: klubben tog in importspelare från USA, Brasilien, Italien och Spanien. Seden blev det en segerrad och målkalas utan dess like, innan de vassa utländska spelarna droppade av en efter en – men Färila slutade med säker marginal ovanför nedflyttningsstrecket.

LÄS MER: Från Barcelona till Färila

Men då två hälsingelag åkte ur trean det året så blev Färila tvångsnedflyttat till femman, och där har laget varit sedan dess.

Efter att Rengsjö klarade kvalet till division 3 förra helgen så står det klart att Färila, som slutade trea i femman och föll mot Ilsbo i ett jämnt kval, får en gratisplats i division 4 nästa säsong.

– Fotbollsspelarmässigt har vi ett lag för fyran, säger tränaren Pälle Olsson bestämt.

Han är inne på sitt fjärde år i sin andra sväng som tränare i Färila IF. Och för att laget nu ska undvika att åka jojo i seriesystemet har han en tydlig idé om vad som måste förbättras i truppen.

– Vi måste bli starkare, det såg man i kvalmatcherna mot Ilsbo, säger han.

LÄS MER: Derbyt som drar publik

Spelarna och tränarna i Färila IF har ännu inte pratat om det som komma skall.

– Vi ska ha ett möte med spelarna på lördag. Det är de som måste känna motivationen på vilken nivå vi ska lägga oss. Men för att bli ett mittenlag i fyran måste vi höja oss fysiskt, säger Pälle Olsson.

Några indikationer på att någon ska lämna laget har han inte fått – men inte heller några potentiella värvningar.

– Det är klart att vi alltid är öppna för spelare som vill komma till oss, men vi är inte ute aktivt och söker. Men tittar man på här laget nu jämfört med i fjol så är det mycket bättre. Många av de äldre, men framför allt de yngre, säger Pälle Olsson.

Till de yngre hör de mycket lovande 15-åriga tvillingarna Näslund, Alexander och Sebastian. Pälle Olsson hyllar inte helt oväntat den nya hallen på Älvvallen för fotbollsfolket i Ljusdalshörnan – och räknar med att Näslunds blir kvar i Färila.

– De går ju i nian nu, så jag räknar med att de blir kvar hela nästa år. Förutsättningarna har blivit bättre i hallen, varför flytta iväg när vi har bra om inte till och med bättre träningsmöjligheter än många andra ställen, säger han.

LÄS MER: Tvillingar med talang från Färila

I övrigt är det två mittbackar som burit Färila genom säsongen i division 5.

– Det är många som har varit bra. Men Jonas Karlsson har varit riktigt bra, det syns helt klart att han kommer från division 4-spel. Och även Jonas Pettersson har varit riktigt bra, han har spelat lite på mitten också, säger Pälle Olsson.

LÄS MER: Pettersson gjorde båda Färilamålen i första kvalmatchen

En ytterligare konsekvens i serieindelningen kommande säsong är att Färilas samarbetsklubb Korskrogen flyttas upp till division 6.

– Ett B-lag i sexan är ett steg i rätt riktning. På våra träningar har vi redan ett lag ett och ett lag två, säger Pälle Olsson.

Mer läsning

Annons