Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny tränare klar för Stugsunds IK: "Det var mycket magkänsla"

/

Stugsunds IK har fått en ny tränare.
Söderhamnsprofilen Sven–Åke "Tumba" Edberg tar över efter Christian Fagerhov.
– Det känns inspirerande, säger Edberg.

Annons

På en upptaktsträff för Stugsunds IK under tisdagskvällen presenterades lagets nya tränare. Sven–Åke "Tumba" Edberg är en välkänd person inom fotbollkretsarna i Söderhamn. Trots att han inte har haft ett tränaruppdrag på seniornivå sen 2009 har han varit mycket aktiv inom föreningslivet.

– Sist jag tränade ett A–lag var 2009 och då fick jag hoppa in i Söderhamns FF efter att deras ordinarie tränare åkte på ryggproblem och hamnade på operationsbordet. Så jag gjorde en höst där och var väl med på åtta matcher. Innan dess var jag assisterande tränare i SFF i slutet på 90–talet, säger Edberg, som har fått förfrågningar om tränarjobb ett par gånger under åren:

– Jag har fått någon förfrågan från nått lag tidigare, men inte känt att det har stämt med min tid och sånt. Inför den här säsongen fick jag också ett par tränarförfrågningar och valde till slut att hoppa på Stugsunds IK.

Läs mer: Sabotage stör Stugsunds IK

Vad var det som gjorde att det blev just Stugsund?

– En faktor är att jag har verkat i Söderhamns FF väldigt länge och att de har ett samarbete mellan klubbarna. Jobbar man i andra klubbar är man mer fristående. Det var mycket magkänsla också.

Efter årets säsong klarade Stugsunds IK sig kvar i division 4 utan att behöva kvala, men det var på håret. Stugsund landade på samma poäng som Delsbo, men hade bättre målskillnad och slapp därmed kvalet. Då tränades laget av Christian Fagerhov, som nu har lämnat Stugsund för att ha mer tid till familjen och sitt nya uppdrag inom Hälsinglands Fotbollsförbund.

Får "Tumba" Edberg som han vill kommer Stugsund inte vara i närheten av kvalgränsen nästa år.

– Det jag ser framför mig är att vi tillsammans ska skapa en bra träningsmiljö. Den finns redan, men går att förändra. Sen hoppas jag på att vi kan bli en stabilare trupp med några fler spelare. Får vi till det är vår förhoppning att vi kan tillhöra toppskiktet nästa år. Vi vill inte vara nere i botten, utan vi vill vara med och kriga om topplatserna. Det gynnar utvecklingen, säger han.

Läs också: Nervös väntan för Stugsund

Vad kommer du tillföra laget, tror du?

– Erfarenhet och klubbkänsla. Trygghet. Mitt namn har ju funnits länge i klubben. Sen har jag en känsla för talangutveckling. Det är många unga spelare som jag kommer jobba med.

Att det var just "Tumba" Edberg som presenterades som ny tränare under tisdagens upptaktsträff, kom inte som någon överraskning för spelarna som var på plats.

– Jag gjorde klart med Stugsund förra torsdagen, sen hade killarna en gemensam träff med både SFF och Stugsund och nyheter sprider sig fort, säger han och skrattar.

Känslan hittills hos Edberg är i alla fall att han tagits emot positivt.

– Fagerhov som hoppade av lämnade för att han fick nya uppdrag inom fotbollsförbundet, så det finns inget missnöje mot en gammal tränare i klubben. Det känns bra. Jag har ju tränat flera av killarna tidigare, så det är inga nya namn. Det kan även vara en trygghet för spelarna att det inte kommer en helt ny figur.

Läs också: Skilda världar efter streckmatchen

Att kliva in i en tränarroll för ett seniorlag kommer inte förändra Edbergs liv så mycket.

– Även om jag inte varit jätteaktiv inom fotbollen de senaste åren så är det en livsstil. Jag funderar alltid på fotboll. Det här är ett sätt att kunna vara med och påverka. Visst tar det tid, men har man ett bra upplägg och en bra organisation så kommer det fungera. Nu ska man inte jämföra med att träna lag i division 2 eller 3, men går man in i nått sånt här får man offra lite tid. Division 4 är ju ändå en lokal division, det är inte så långt till bortamatcher, som det kan vara i de högre divisionerna. Det känns inspirerande att få vara med i den högsta serien i hälsingefotbollen.

Har du redan nu tänkt ut några förändringar du vill genomföra?

– Inga stora förändringar, det kommer växa fram när jag ser vilken spelartrupp jag får. Mycket handlar om att utveckla spelare, framför allt de som är lite yngre och vill framåt. Det handlar om att förbereda dem för elitfotboll högre upp i seriesystemet. Sen vill jag också utveckla och förädla de lite äldre spelarna. Men det är som sagt inga stora grejer. Jag hoppas bara kunna ta över det jobb som Fagerhov har gjort jättebra, säger Sven–Åke "Tumba" Edberg.

Läs också: Stugsund insåg allvaret

Mer läsning

Annons