Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förbundet om kvalet: "Blir tvångsnedflyttningar"

/
  • Marma och Delsbo – två lag som är inblandade i bottenstriden i division 4.

Rengsjö och Iggesund siktar på att spela i division 3 nästa år.
Skulle lagen misslyckas får det konsekvenser för hälsingeserierna.
– Det blir tvångsnedflyttningar genom seriesystemet, säger tävlingskommitténs ordförande Kenneth Carlsson.

Annons

Höst är synonymt med fotbollskval i Hälsingland. En stor del i årets kvalekvation är Rengsjö och Iggesund. Rengsjö krigar för att hänga kvar i division 3, medan Iggesund siktar på att ta sig dit via kval.

Skulle båda lagen misslyckas med sina respektive mål får det konsekvenser för Hälsinglands seriesystem – alltså om Rengsjö ramlar ur trean, samtidigt som Iggesund misslyckas i kvalet till division 3.

– Det skulle innebära att det blir tvångsnedflyttningar genom seriesystemet, säger Kenneth Carlsson, ordförande för Hälsinglands fotbollförbunds tävlingskommitté.

Anledningen är att Rengsjö vid ett sådant scenario tillkommer i division 4, utan att något lag tar klivet upp till trean. Detta samtidigt som seriesegraren och tabelltvåan från division 5 kommer upp underifrån. Fyran blir helt enkelt överbefolkad. Någon måste flytta på sig och förbundets lösning stavas tvångsnedflyttning.

En normal säsong skulle kedjereaktionen ha blivit att lag skulle ha tvingats ner även från femman och sexan. Men då enbart ett lag ramlar ur fyran efter att Nordanstig drog sig ur, innebär det att tvångsdegraderingen i sådana fall stannar vid division 5.

– Det blir en lucka i femman. Det går ju upp två lag, men bara ett ramlar ur fyran.

Upplösningen här vet vi dock inte förrän Iggesund har avverkat sitt kval. Men resultatet från detta kommer Hälsinglands fotbollförbund inte att vänta in – det lokala kvalet kommer i sedvanlig ordning att genomföras så fort serierna är färdigspelade.

– Vi genomför våra kval. Det sker direkt när serierna är avslutade. Vi kan inte vänta ett par, tre veckor till för att vänta ut Iggesund. Kvalen kommer att genomföras med dom lag som är behöriga, säger Kenneth Carlsson.

Det kan bli mycket att reda ut efter det, vilka lag som får gå upp eller vilka som tvingas ner i systemet?

– Vi har tagit höjd för det i våra bestämmelser. Där har vi tydligt vad gäller, och det är rankningen som vi går efter om det skulle bli tal om extra tvångsnedflyttningar. Eller uppflyttningar.

Och vissa kvalmatcher kan i efterhand visa sig helt betydelselösa, om det i slutändan blir tvångsdegradering?

– Ja, det kan ha den betydelsen. Då går vi efter rankningen.

Mer läsning

Annons