Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi kommer bjuda på en riktig show"

/
  • Ali Reza kom till Sverige och Bollnäs som 13–åring
  • Reza utlovar en rejäl show för alla som tar sig till Solrosen på lördag

På lördag spelar Ali Reza sin kanske viktigaste match hittills i karriären. Returmötet i kvalet till division 2 mot IK Franke. Men att han skulle spela fotboll på den här nivån var långt ifrån självklart.

Annons

För sju år sen kom Ali Reza Alizadeh, då 13 år, till Sverige som ensamkommande flyktingbarn från Iran, dit han flyttade från Afghanistan när han var två år gammal.

– Jag träffade folk medan jag flydde som sa att Sverige var ett bra land att bo i, så jag bestämde mig för att åka hit, berättar Ali Reza.

Efter att ha bott på ett flyktingboende i Stockholm i en månad blev han förflyttad till ett boende i Bollnäs. Väl där bad Ali personalen om hjälp med att börja spela fotboll. Han fick börja träna med P13–laget och spelade med dem ett par säsonger innan han fick kliva upp i A–laget. I Iran hade han bara spelat på gatorna med sina kompisar.

LÄS MER: Ali Reza bakom samtliga mål

– Fotboll har alltid varit mitt stora intresse, men i Iran fanns det inget lag som jag kunde spela med. Det fanns inget lag för oss från Afghanistan, förklarar han och tillägger att han aldrig trodde att han skulle få spela fotboll i division 3:

– Jag trodde aldrig att jag skulle få chansen att spela i ett så här bra lag. Det känns jättehäftigt.

När Ali Reza varit i Sverige i fem år kom även hans föräldrar hit. Känslan av att träffa mamma och pappa igen efter fem år är svår att beskriva.

– Jag trodde inte jag skulle få träffa dem igen. Det går inte att beskriva med ord hur det kändes att få se dem, säger Reza.

I dag jobbar Ali Reza på ett boende i Alfta för ensamkommande flyktingbarn, liknande ett som han själv bodde på när han kom hit.

– Det var lite konstigt först, men det känns jättebra att kunna hjälpa till.

På lördag är det alltså dags för andra mötet i kvalet till division 2 för Bollnäs GIF mot IK Franke. Efter onsdagens förlust i Västerås är det en revanschsugen Ali Reza som laddar inför hemmamötet.

LÄS MER: Så såg det ut i första mötet mellan BGIF och IK Franke

– Det kändes surt att förlora. Vi hade många chanser som vi brände. De var bra på fasta situationer, annars hade vi fler lägen än dem, säger han och ser fram emot lördagens möte:

– Om vi spelar vårt spel och tror på oss själva kommer det gå jättebra. Det är på Solrosen vi spelar den bästa fotbollen och vi kommer bjuda på en riktig show.

Hur skulle det kännas att få spela i division 2?

– Det skulle vara intressant att prova på en ny division. Det blir säkert ett högre tempo och mer fysiskt spel, säger Ali Reza.

Vinner Bollnäs med två mål på lördag går de vidare till den andra kvalomgången. Vid vinst med ett mål väntar förlängning och vid oavgjort eller förlust går IK Franke vidare.

LÄS MER: Så gick det till när Bollnäs blev klart för kval

TV: Se returmötet live här

Mer läsning

Annons