Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olofsson vill trotsa oddsen efter den struliga försäsongen: "Vi siktar på att slå fjolårets placering"

/
  • Marcus Olofsson är tillbaka i Söderhamns FF efter bland annat spel i superettan, IFK Mariehamn och senast Sandvikens IF.

En strulig försäsong är över.
Men Marcus Olofsson låter sig inte nedslås. Tvärtom.
SFF:s nyförvärv tror – mot de flesta odds – hårt på sitt lag inför division 2-premiären.
– Vi siktar på att slå fjolårets placering, säger han.

Annons

Söderhamns FF:s uppladdning har varit långt i från idealisk inför årets säsong.

Det började med att Benny Dahlins ersättare på tränarposten Klas Forsgren lämnade in avskedsansökan redan efter bara några månader.

– Det var inte helt optimalt. Men samtidigt har truppen kanske stärkts ännu mer genom en sådan grej. Jag tycker också att klubben gjorde det bra som hittade en bra lösning så pass snabbt, säger Marcus Olofsson.

LÄS MER: Många skador oroar inte SFF-tränaren inför premiären: "Vi har ett starkt lag"

Efter några veckors letande tog Dennis Ohlsson tog över ansvaret i slutet av februari.

Men problemen stannade inte där.

Det gick nästan en månad utan att SFF spelade en enda match.

– Det är svårt att säga exakt var vi står. Ofta byggs det upp under lång tid med många matcher under försäsongen. Men det kan kanske komma något gott ur det också. Vi känner ett stort sug i stället och är ganska fräscha inför premiären.

Men allt detta är historia nu.

På lördag drar division 2 Norrland i gång.

– Vi har letat oss fram med lite olika konstellationer. Men det såg bra ut senast. Genrepet mot Hudiksvalls FF var ett steg i rätt riktning. Vi jobbar med varandra och det nya tänket börjar sätta sig.

LÄS MER: Här är Söderhamns FF:s första värvning för säsongen: "Det ska bli väldigt roligt"

Marcus Olofsson stack tidigt i väg på en lång fotbollsresa. Redan som 16-åring lämnade han Söderhamn för fotbollsgymnasiet i Sundsvall. Och på vägen har det blivit ett antal stopp hos klubbar högre upp i seriesystemet.

Men i november blev det klart att den 33-årige nuvarande Gävlebon återvänder dit allt en gång började. Och på köpet får också SFF en spelare med hjärta för klubben.

– Jag har alltid haft i bakhuvudet att komma tillbaka och spela. Att få möjligheten att spela med brorsan (Robin Olofsson) är också en stor del av det hela. Och så har man så klart känslor för moderföreningen och staden.

Marcus Olofsson gillar att ha boll och delta i spelet – helst av allt från en central position på mittfältet.

– Det känns bra. Jag har tränat på bra och varit skadefri.

Vad har överraskat dig positivt när det gäller SFF?

– Det är en skön atomsfär i laget. Klubben känns väldigt familjär. Mer än kanske många andra lag som jag har spelat med genom åren. Jag tror att det kan få ut lite extra av spelarna.

Negativt då?

– Träningsförutsättningar är inte optimala. Jag har tidigare varit bortskämd med fullstor uppvärmd konstgräsplan, både med och utan tak. Men jag tycker att de gör det väldigt bra och hela tiden trixar för att få till träningen på ett bra sätt.

Vad står ni någonstans?

– Vi är svårscoutade och motståndarna vet nog inte riktigt vad de har oss, säger han med ett leende.

– Resultatmässigt har det inte varit jättebra, men det behöver heller inte betyda så mycket. Det har som sagt var ganska turbulent och Dennis har haft kort tid att sätta sin prägel på det hela. Men det börjar ta sig.

2016 blir den tredje raka säsongen i division 2 för SFF. Förra året slutade med en nionde plats och året innan blev laget tia.

– Vi har en bra trupp och tror på oss själva. Vi siktar på att slå fjolårets placering. Allt annat är bonus.

Vad tror du kommer att utmärka SFF under säsongen?

– Det ska vara väldigt jobbigt att möta oss. Men även att vi tar några kliv rent spelmässigt och försöker äga mer boll under större perioder i matcherna. Jag tror att vi har kapacitet att klara av det.

LÄS MER: SFF:s tuffa besked inför premiären – Nermin Celjo avstängd två matcher

I premiären ställs SFF mot Friska Viljor från Örnsköldsvik på bortaplan. Samma klubb som Marcus Olofsson spelade med i superettan 2004. En tid som han minns med glädje.

– Det blir ett litet speciellt möte, även om det är några år sedan. Jag var 21-22 år och för egen del var det en bra tid. Jag hade förtroende och fick ta en stor roll.

– Men vi fick en tung inledning på säsongen och halkade efter på en gång. Det blev ett för stort steg och många hade inte heller så stor erfarenhet. Det var ändå nära att vi höll oss kvar.

Hur bra koll har du på laget nu?

– I princip ingenting. Jag misstänker att de satsar hårt. Det finns en viss kultur i den klubben.

Men det är inga glädjande odds som kommer från spelbolagen. På förhand är Söderhamns FF av många tippade i den nedre delen av serien.

– De får gärna tippa oss i botten. Det är kanske lite konstigt med tanke på att de senaste två säsongerna. Men vi har inget emot att slå ur underläge, säger Marcus Olofsson.

LÄS MER: Lång väntan är över – nu är Robin Olofsson tillbaka på planen: "Fantastisk roligt"

Mer läsning

Annons