Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klubbarna välkomnar det nya kvalet: "Det kryddar serien ytterligare"

/
  • Extra krydda till serien. Det tror både HuFF och SFF att den nya kvalplatsen kan ge.

Efter två raka andraplatser i division 2 välkomnar Hudiksvalls FF beslutet att införa kvalspel till division 1.
– Det är klart att det är jättebra, säger tränaren Janne Westin.

Annons

Svenska fotbollförbundet klubbade det på representantskapsmötet förra veckan. Slutar man på andraplatsen i division 2 får man kvalspela upp till division 1. En regel som börjar gälla redan till nästa säsong.

Läs mer: Så kommer det nya kvalet att spelas

– Det säger sig självt att ettan och tvåan borde ha något att spela för båda två. Precis som lagen i botten får kvala får nu även toppen kvala. Helt rätt, säger HuFF-tränaren Janne Westin vars lag slutat tvåa i division 2 de senaste två säsongerna.

– Det kan kännas lite surt att det kommer först nu. När vi varit tvåa har det inte funnits någon kvalplats. Men vi tycker naturligtvis att det är jättebra. Det kryddar serien ytterligare, säger Janne Westin.

Just lite extra krydda till division 2-serierna kan behövas om seriesegraren är överlägsen. Så var fallet säsongen 2014, då HuFF slutade tvåa men en bra bit bakom Piteå.

– När Piteå ledde serien med tio poäng var ju chansen borta. Serien blir mer spännande när det blir en kvalplats och det lever längre, säger Janne Westin.

Att klubben ska sikta in sig på någon av de två topplaceringarna nästa säsong är ingenting Janne Westin vill påstå redan nu.

Läs mer: Dämpat i HuFF efter sista omgången

– Först måste vi få ihop en trupp, vilket vi kommer få, men vi vill hela tiden utvecklas och blir bättre som individer och lag. Men det vill andra lag också. Det är svårt att sticka ut hakan och säga att vi ska vinna serien redan i december. Det finns andra mål att jobba efter nu, säger han.

Söderhamns FF har de senaste säsongerna slutat på den undre halvan i serien. Men även SFF är positivt inställda till den nya kvalplatsen.

– Nu finns ju två chanser att knipa en plats och gå upp, men vi är väl kanske inte där och jobbar. Det är inget vi har reflekterat jättemycket över, säger nye tränaren Klas Forsgren som tror att hela serien kommer leva mer tack vare kvalplatsen.

Läs mer: Så slutade division 2 Norrland den gångna säsongen

– Om man kollar på den gångna säsongen var det ju Hudik och Thoréngruppen som drog iväg och slogs om seriesegern. Kan lag tre och fyra vara med och slåss om andraplatsen blir det ju mer att spela för, säger han.

Mer läsning

Annons