Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

HuFF:s sportchef om Östersunds snabba resa till allsvenskan: "Fordras så mycket mer ekonomi"

2011 spelade båda lagen i division 2. Nu – fem år senare – är Östersunds FK i allsvenskan. – Inom tre-fyra år kan vi åtminstone ha ett lag i division 1, säger Härje Lindgren, sportchef i Hudiksvalls FF.

Annons

I september 2011 möttes Hudiksvalls FF och Östersunds FK inför 847 åskådare på Glysis. Härje Lindgren minns matchen mycket väl:

– Jag tror att vi låg fyra eller fem poäng efter när vi möttes i en tidig seriefinal. Vi förlorade till slut med 2–3 och då gjorde de rycket. Men vi var med så pass länge, säger han.

Richard Richardsson i svarade flera svettiga räddningar i seriefinalen mot Östersund hösten 2011.

Det var startskottet på en nästan rekordsnabb klättring för Östersund genom seriesystemet.

Och resten är historia.

I den allsvenska premiären blev det en poäng (1–1) mot Hammarby inför drygt 30 000 åskådare på Tele2 Arena. Och efteråt hyllades nykomlingen för sitt många gånger respektlösa spel.

– Det var inte länge sedan vi var på samma nivå. Men det är också en liten speciell resa. De har satsat oerhört mycket ekonomiska resurser på tränare och med ett utbyte med några engelska klubbar. Det är inte så många i dagens trupp som är från Östersund, säger Härje Lindgren.

– Men de har hela tiden jobbat efter sin idé och fått framgångar på vägen.

Östersunds Saman Ghoddos hoppar av glädje efter att ha kvitterat till mot Hammarby.

Kunde du tro på den här utvecklingen 2011?

– Nej, det var väl ingen som trodde ens i fjol. De har hela tiden överraskat omgivningen. Och nu pratar de om att spela Champions league inom tre år.

Frågan är om något lag i Hälsingland kan göra samma resa Östersunds FK. Det är i dagsläget en främmande tanke för många med två lag – Hudiksvalls FF och Söderhamns FF – i division 2.

– Vi kan som i dag utbilda och få fram bra spelare. Men det fordras så mycket mer ekonomi. Och hur får man in det i föreningen. Allting blir dyrare och dyrare högre man kommer. Det finns inte hur mycket pengar som helst att ösa ur från sponsorer. Vi konkurrerar med bandyn i Hälsingland och framför allt HHC i Hudiksvall. Jobbtillfällen och ingen högskola sätter också käppar i hjulet.

Vad är realistiskt då?

– Inom tre-fyra år kan vi åtminstone ha ett lag i division 1 om alla föreningar fortsätter att utbilda spelare. Den möjligheten finns, säger Härje Lindgren.

Mer läsning

Annons