Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Henrik Åhnstrand en av tolv tränare till förbundets högsta utbildning: "Kul och hedrande"

/
  • Henrik Åhnstrand är en av tolv svenska tränare som är antagen till förbundets Uefa Pro Diploma.

Hudiksvalls FF:s tränare Henrik Åhnstrand är en av tolv tränare i Sverige som blivit antagen till fotbollförbundets tränarutbildning Uefa Pro Diploma.
Det är den högsta tränarutbildningen som finns i landet.
– Det kommer ge mig otroligt mycket, säger Henrik Åhnstrand.

Annons

Under två års tid kommer HuFF-tränaren Henrik Åhnstrand utbilda sig vid fotbollförbundets högsta tränarutbildning i Sverige. Sju gånger under 2016 åker han ner till Bosön för att fem dagar åt gången utveckla sig själv som tränare.

– Det känns fantastiskt att vara en av tolv tränare som får chansen. Kunskapen jag får kommer jag använda för att utveckla HuFF och prestera i vår verksamhet, säger Henrik Åhnstrand som själv blev något överraskad att han lyckades bli antagen.

Läs mer: Åhnstrand väljer att fortsätta i HuFF

– Ja, det måste jag väl säga att jag blev. Det var ingenting jag räknat med, säger han.

Alla allsvenska tränare är tvungna att ha utbildningen. Att Henrik Åhnstrand, som division 2-tränare, skulle bli antagen är anmärkningsvärt.

– Först och främst måste man göra bra i från sig på tidigare utbildningar, så jag har väl gjort något bra när jag varit på Bosön tidigare. Sedan skrev jag faktiskt alla rätt på ett prov, vilket det inte brukar vara så många som gör. Man söker på tidigare meriter och med ett personligt brev, så det känns kul att jag blev antagen, säger han.

Under året får han sällskap av tränare från superettan, damallsvenskan, division 1 och någon assisterande tränare i U21-landslaget. Henrik Åhnstrand har höga förväntningar inför utbildningen, och vet att det är hårt arbete som krävs för att utvecklas som tränare.

– Det är bra tränare som kommer vara där. Det kommer ge mig otroligt mycket, redan i år är det 35 dagar så det kommer vara tufft. Det kommer krävas hårt jobb men jag kommer förmodligen utveckla mig som tränare.

Det är just utvecklingen Henrik Åhnstrand ser som det viktiga med den här utbildningen. Han funderar inte på vad det kan öppna för dörrar i framtiden.

– Jag ser det mest som en utveckling för mig själv. Jag har svårt att göra saker halvdant så nu kör jag för att bli en bättre tränare. Det känns jättekul och hedrande och bra för hälsingefotbollen att någon kommer in och får gå utbildningen. Att komma in på utbildningen och träna HuFF är bra för fotbollen i Hudilsvall, säger han.

HuFF:s sportansvarige Härje Lindgren är förstås glad över att Åhnstrand blivit antagen, någonting som klubben kommer kunna dra nytta av framöver.

– Det är jättebra för oss som klubb och helt i linjen med att vi vill ha bra utbildade tränare för våra spelare och ungdomar. En fjäder i hatten tycker vi, dels för Henriks skulle men också för oss som får ha honom i klubben, säger Härje Lindgren.

Mer läsning

Annons