Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bäckmans drömlag: "Hon är den spelare som tas ut först"

/

Sporten har låtit reportern Rikard Bäckman drömma loss fullständigt – och ta ut en hälsingsk drömelva baserad på säsongens som gick.
I dag: Damlaget.

Annons

Formation: Jag väljer en 4–3–3-uppställning mest på grund av att få in de spelartyper jag vill. Tanken är att ytterbackarna ska vara offensivt lagda, då defensiva mittfältaren Malin Sjöberg väntas ta stort defensivt ansvar. Högervingen är viktig för laget, den spelaren ska ha en lägre utgångsposition som uppspelspunkt än anfallaren på andra sidan som ska funka mer som djupledslöpare.

Den stora styrkan med det här laget är att det är välbalanserat, kanske något får offensivt sett till startelvan. Men vilken bänk, sen! Där kryllar det av spelare som är minst lika bra som de som startar.

Så här ser mitt hälsingska drömlag ut:

Målvakt

Linnéa Jonsson, Ljusdal

Började som målvakt sent, och har i det sammanhanget gjort raketkarriär. Allsvensk i sina bästa stunder, men slår sig inte fri från ett par grodor per säsong. Bra med fötterna och har längden och räckvidden som krävs. Alltjämt aktuell för spel i elitettan med Sundsvall...

Försvar

Högerback: Bami Jonsson, Ljusdal

Har kanske vissa brister i det defensiva spelet då hon är nyligen omskolad till försvarare. Men den före detta anfallaren har ett supervapen: fasta situationer. Kan skjuta frisparkar, slå hörnor, inlägg och dessutom bjuda på ett par häxpipor från distans.

Mittback: Louice Frank, Mohed

Började säsongen som ytterback, men fick kliva in i mitten på hösten. Rent av bättre där, faktiskt. Tuff och bra på glidtacklingar. Knappast någon skräll i den hälsingska drömelvan.

Mittback: Jonnah Tönners, Ljusdal

Tar inte en plats på mitten i rådande konkurrens i det här laget – men det gör inget, för Tönners är lika bra om inte bättre som mittförsvarare. Tönners går att stoppa in lite var som helst, och löser uppgiften, och är mer åt det spelskickliga hållet än bara destruktiv.

Västerback: Joline Löfstrand, Ljusdal

Ljusdals bästa spelare under våren – dippade något under hösten, men då var det i praktiken redan klart att Ljusdal skulle vinna serien. Inte särskilt stor, men oerhört fysisk och rapp ytterback. Förlorar väldigt sällan en duell.

Mittfält

Central mittfältare: Frida Hellberg, Iggesund

Kom tillbaka från skada och bytte i samma veva lag från Team Hudik till nykomlingen Iggesund. I det laget är Frida Hellberg den spelaren med högst kvalité. Hennes förtjänster ligger främst i duell- och närkampsspelet, men det som gör henne till en bra fotbollsspelare är även spelskicklighet och passningsspel. Kan spela även spela på Malin Sjöbergs position i drömlaget om det skulle behövas.

Defensiv mittfältare: Malin Sjöberg, Mohed

Den spelare som tas ut först i det här laget. Fullständigt given som defensiv central mittfältare i ett Hälsingelag – enorm arbetskapacitet kombinerad med rutin och spelsinne. Malin Sjöberg är en vinnare som varje lag mår bra av att ha. Här kommer hon få härja fritt och förstöra motståndarnas planer på speluppbyggnad.

Central mittfältare: Matilda Wennberg, Ljusdal

Äntligen kom den väntade positiva utvecklingskurvan för Matilda Wennberg. Teknisk lirare och bollvinnare i ett kraftfullt paket. Dessutom en speluppfattning som många andra saknar. I ett spelsystem med fler mittfältare än tre återfinns Matilda Wennberg på en offensiv position som "nummer 10".

Anfall

Högerforward: Amanda Bärj, Mohed

Moheds bästa målskytt (nio mål) den gångna säsongen – trots att hon inte är någon renodlad forward. Mycket bra fotbollsspelare rent tekniskt, Bärj hittar vägar som andra inte ser. I det här laget kan hon vara offensiv uppspelspunkt, göra sin motståndare och sätta målmaskinerna Signeul och Åslund i lägen.

Central forward: Elin Åslund, Njutånger

Det är visserligen division 3 vi snackar om. Men Elin Åslund gjorde 33 mål, en prestation som kräver sin fotbollsspelare oavsett nivå. Får förtroendet att starta centralt här i Hälsingeelvan, i en sådan här omgivning lär målen fortsätta trilla in.

Vänsterforward: Sanna Signeul, Ljusdal

Hälsingefotbollens kanske största stjärna den här säsongen. Vann skytteligan i tvåan med 33 fullträffar. Får börja ute till vänster här, men det är av underordnad betydelse då Signeul skapar sina egna målchanser ur idogt löpande. Någon mer offensiv utgångsposition än Bärj på den andra kanten.

Avbytare

Målvakt: Tove Norin, Team Hudik

Något så udda som en hälsing med landslagsmeriter – då är man ju då gott som självskriven i ett sådant här sammanhang. Norin är en ung, välskolad målvakt med framtiden för sig.

Försvarare: Wilma Hellström, Team Hudik och Johanna Skarin Iggesund.

Wilma Hellström är bara 17 år, men spelar ett stort, moget spel och håller ihop Team Hudiks försvarsspel. Framtidsspelare som ledigt skulle kunna hoppa in i drömelvan.

En stor hemkärlek är det enda som stått i vägen för Johanna Skarin att ta sig vidare i fotbollskarriären. Har kompetens för spel på högre nivån än division 2.

Mittfältare: Jennifer Jonsson, Edsbyn och Ellika Persson, Ljusdal.

Bänkens kanske mest kompetenta lagdel är mittfältet. Jennifer Jonsson kom hem till Byn från Sundsvall ur slag, men bevisade allt mer under säsongen att hon är lagets bästa fotbollsspelare. Ellika Persson kan lika gärna starta i den här elvan som att sitta på bänken. Vi kan väl säga att hon blir lagets första byte – ersätter Frida Hellberg i 56:e minuten...

Anfallare: Malin Jonsson, Mohed och Caroline Andersson, Delsbo.

Två djupledsforwards som lämnar målgaranti. Malin Jonsson kan lika gärna starta – medan Caroline Andersson från en lägre serie är perfekt för att komma in med 20 kvar att spela och springa sönder motståndarnas stabbiga backlinje...

Ingår även i truppen

Ameli Enander, ytterback Mohed, Anna Hammergård, mittfältare Ljusdal, Johanna Ohlsson, anfallare Iggesund, Jennifer Larsson, mittfältare/anfallare Team Hudik: Spännande framtidsspelare i Ameli Enander, kommer få speltid i det här laget väldigt snart. Anna Hammergård är långtidsskadad och ser därför matcherna från läktaren nu i början. När hon är hel är hon given bredvid Malin Sjöberg på innermittfältet. Johanna Ohlsson stoppas in på planen lite beroende på vilket motstånd som står på andra sidan – hon är en murbräcka att sätta hoppet till mot lite mer fysiskt spelande motståndarlag. Jennifer Larsson är nyligen uttagen till F15-landslaget, och sådana spelare hör hemma i ett drömlag!

Tränare

Micke Helmersson, Ljusdal: Fotbollsnörd och teoretiker – men också expert på att få varje spelare att begripa sina tilldelade uppgifter på planen. Mycket omtyckt och respekterad tränare som inte saknat anbud från avsevärt högre nivåer än division 1 och division 2. Är med på träningar, men följer matcherna primärt i bakgrunden överst på läktaren medan assistenten får sköta den mer närvarande coachningen. Han får här en 4–3–3-uppställning att förvalta, men lär väl ändra den innan det är färdigt...

Mer läsning

Annons