Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Axman: Idyll som sprack när Gothia inte tog sitt ansvar

Gothia Cup är världens största och mest internationella fotbollsturnering för ungdomar.

Annons

Varje år deltar runt 1 600 lag från 80 nationer och de spelar 4 500 matcher på 110 planer.

Gothia cup skriver på sin hemsida; "En mötesplats för världens ungdomar, oavsett religion, hudfärg eller nationalitet, med fotbollen som gemensam nämnare."

Och så är det ju för det mesta, ett arrangemang värt respekt och kärlek.

Men med allt detta följer också ett ansvar – inte minst då turneringen sedan 2013 samarbetar med UNICEF för barns rättigheter.

Därmed borde ju också en 12-åring från Bollnäs GIF som ska slå en frispark verkligen ha "barnets rätt" att få göra det i lugn och ro.

Och inte behöva hantera en inrusande engelsk huliganfarsa som pekar finger och skriker hotfullheter.

Det var bara en av flera galna scener när Bollnäs GIF P12 ställdes mot De La Salle College från Liverpool i en mardrömsmatch i A-slutspelet.

När 1/32-delsfinalen till slut avgjordes på straffar var ett helt gäng tillkallade domare på plats, plus den högste kontrollanten från Fifa.

Ledarna I Bollnäs vittnar om en lika absurd som obehaglig upplevelse, där ett tiotal av de engelska föräldrarna och ledaren agerade allt mer hätskt, aggressivt och gränslöst ju längre matchen led.

Att ett gäng skräckslagna 12-åringar från Bollnäs hade det tufft i det trycket, och föll i straffläggningen, är ju inte särskilt förvånande.

Men desto mer upprörande.

Med så många matcher är det kanske inte så konstigt om en och annan spårar ur.

Jag fick ett mejl från domaren Gerry Sanderson som vittnar om sin upplevelse redan 1987 då en match i P12 slutade i kaos, polis fick tillkallas och han fick själv "fly för livet".

Det är väl inte heller att förvånas över att det finns vuxna som inte klarar att vara just vuxna, som bara ser motståndare som kan häcklas – och inte barn.

Men desto mer förvånande är cupledningens reaktion och agerande efter matchen.

En protest från Bollnäs fick avslag då "inget formellt regelbrott" hade begåtts.

Och enligt presschefen Peter Kymmer ska det ha lugnat ned sig efter en hetsig inledning av matchen.

Bollnäs lagledare Magnus Jonsson och Andreas Hansemon – till vardags polis sedan många år och ett skapligt sanningsvittne – berättar om något helt annat.

Kanske hade det räckt att prata direkt med ett gäng ledsna och skakade 12-åringar, frågat hur det känns att spela fotboll med elaka vuxna utan förstånd som skriker glåpord.

Det är väldigt långt från den fairplay som kan anses så viktig i fostran av unga spelare. Åtminstone i Sverige, kanske är det annorlunda i England.

Undrar just vad Wayne Rooney tycker som sin gamla skolas metod att, till varje pris, vinna matcher i Gothia cup.

En i högsta grad olustig metod som därmed kan anses ha blivit sanktionerad av en cupledning som skickar ut dubbla signaler.

Det är viktigt med fairplay, men det är ändå okej att kliva in på planen och störa. Du riskerar bara en "allvarlig varning".

Om det verkligen är så att Gothia cup "inte tolererar" ett sådant beteende – då borde självklart De La Salle College genast ha diskats och kastats ut från turneringen.

Det hade varit det enda rimliga, och rättvisa.

Och inte så himla långt ifrån när en dansk supporter sprang in på planen i EM-kvalet 2007, och Sverige därmed tilldömdes segern med 3–0.

Läs även: Delade meningar om händelsen i Gothia cup

Skräckscener och kaos drabbade Bollnäs 12-åringar i Gothia cup

Mer läsning

Annons