Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hedvall minns forna tider i Dalarna

/
  • Emil Hedvall kommer så gott som hem när Gefle spelar träningsmatch i Dala-Floda.

Emil Hedvall är inte bara målvakt i Gefle IF och boende i Stugsund.
Han är dalkarl också, och många minnen väcks till liv inför fredagens match mot IFK Göteborg i Dala-Floda.
Ett rör GIF:s chocknatt i Moskogen och ett annat Peter Bergqvists handskar.

Annons

Emil Hedvall – född och uppväxt i Leksand – kommer så gott som hem när han åker för att möta IFK Göteborg i vänskapsmatch i Dala-Floda på fredagskvällen.

– Det är väl tre-fyra mil emellan. Det känns roligare att åka och spela en sån här match på ett ställe man har anknytning till än någon annanstans, konstaterar den tidigare SFF-målvakten, som fortfarande bor kvar i Söderhamn.

IFK Göteborg tillbringar denna vecka i Moskogens stugby i krokarna kring Leksand, mötte en dalakombination tidigare i veckan och nu väntar alltså GIF – som också varit på träningsläger där.

Det var 2012 och då råkade man ut för inbrott. Gärningsmannen/männen tog sig in medan spelarna låg och sov, stal både plånböcker och mobiler och skrämde upp flera av GIF:arna mitt i natten.

Dåvarande GIF-spelarna Erik Törnros och Eric Larsson råkade illa ut liksom Pär Asp och Linus Malmborg. När inbrottstjuven gick in i en tredje stuga vaknade Sebastian Senatore och tjuven flydde snabbt ut och försvann.

– Det där var ju ingen vidare reklam för anläggningen direkt, säger Hedvall, som själv i alla fall klarade sig från nattligt besök.

Förhoppningsvis är säkerheten skärpt nu så att IFK Göteborg slipper samma otrevliga överraskning.

Emil Hedvall flyttade från Leksand när han var 20 och har massor av minnen därifrån. Ett av de starkare rör Peter Bergqvist, målvakten som var back up åt Mattias Hugosson i några säsonger innan Hedvall tog över den rollen.

– Göteborg var i Leksand på läger en gång tidigare, det var direkt efter VM-94, det kan nog ha varit 1995 och Ravelli och grabbarna var med. Jag var 12 år då och sprang och jagade autografer.

Då matchades det mot division 4-laget Leksand, där Bergqvist stod i mål.

– Jag var bollkalle och stod bakom ena målet. Han var långhårig på den tiden, Peter, och ganska galen. Efter matchen frågade jag om jag kunde få hans handskar, men dom hade fått stryk med ganska mycket så jag fick bara nån fräsning till svar. Så det blev inga handskar...

Vi får väl se vilket humör Hedvall själv är på efter fredagens möte.

Inför matchen är det då enbart uppåt. Den skada som besvärat GIF-målvakten har gett med sig.

– Jag har haft en bristning insida lår som jag känt av ända sedan andra halvlek av Helsingborgsmatchen. Jag har inte kunnat göra insparkar med högern, det kändes som att sticka en kniv rakt in i benet. Och det är ju inte optimalt att en mittback ska gå ned och sköta insparkarna heller.

Nu ska Martin Rauschenberg slippa det jobbet.

– Det var verkligen nyttigt med tio dagars ledigt, jag har kört rehab och nu känns det som det läkt ihop.

Mer läsning

Annons