Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Florén tar Norrköping mot toppen

/
  • Mathias Florén har numer lagt skorna på hyllan och är assisterande tränare i högtflygande IFK Norrköping.
  • Som spelare skaffade sig Florén mycket erfarenhet som han nu försöker använda i sin nya roll.

IFK Norrköping har varit årets utropstecken i Allsvenskan. Efter halva serien ligger man på tredje plats endast tre poäng bakom ledande IFK Göteborg. En del i den framgången har Marmasonen Mathias Florén.

Annons

Han lämnade Söderhamn som femtonåring för att gå fotbollsgymnasiet i Sundsvall. Sedan följde en lång framgångsrik karriär med spel i bland annat IFK Norrköping, IF Elfsborg och i Holländska Groningen.

Nu har 38-åringen lagt skorna på hyllan och jobbar som assisterande tränare till ett av Sveriges just nu bästa lag.

– Det är väldigt roligt. Jag jobbar mycket individuellt med försvarsspelarna och jag har hand om scouting av motståndare, både på plats och på video, säger Mathias Florén.

På söndag möter hans Norrköping Göteborg i en seriefinal. En seger där skulle innebära delad serieledning, men det är inget som Florén lägger speciellt mycket tankekraft på.

– Vi lägger framförallt fokus på prestationen även inför Göteborgsmatchen. Vi vet att det blir en tuff match mot ett tufft motstånd men vi har visat att vi kan mäta oss med de bästa lagen. Vi har dominerat matchbilden även mot bra lag, säger han.

Florén älskar fortfarande fotboll och är med och spelar på träningarna när det behövs men det finns saker han inte saknar från tiden som spelare.

– Det finns hela tiden en mental press och stress som tar energi. Som assisterade tränare kan man verka lite i bakgrunden och göra det som man tycker är roligt, säger han.

Av samma anledning har han just nu ingen ambition att bli huvudtränare.

– Jag är tacksam för den roll jag har och lär mig nya saker hela tiden. Jag hoppas att jag bidrar med min färska erfarenhet som spelare. Jag har ju varit i många olika klubbar och upplevt många olika situationer, säger han.

Det var förra säsongen som Florén började arbeta lite som assisterande bakom den rutinerade huvudtränaren Janne Andersson. I år är fokuset till 100 procent på tränaruppgiften.

– Jag lägger ner fler timmar nu än jag gjorde som spelare men det är roliga timmar som jag gärna lägger, säger han.

IFK Norrköping är en klassisk förening som bland annat tagit 12 SM-guld. Det senaste kom dock 1989 och på senare år har fansen varit svältfödda på framgång. När laget nu börjar blanda sig i guldstriden märks det i staden.

– Jag kom hit första gången -97 och det har aldrig varit sådant tryck som det är nu. Att vara en klassisk förening kan bli till en tyngd om man inte når framgång och det här är det närmsta vi varit på många år, säger Florén.

Framgången är en konsekvens av många år av målmedvetet arbete och Florén är gärna med och fortsätter forma Norrköping till det topplag som han tycker de ska vara.

– Jag vill fortsätta inom fotbollen. Det kan bli som assisterande tränare eller i någon annan roll inom föreningen, säger han.

Mer läsning

Annons