Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fotboja kan vara ett alternativ

/

Annons

Efter en riktigt kall inledning på sommaren verkar värmen äntligen ha hittat hit. Men de som igår tog del av Svenska Dagbladets artikel med rubriken "Ask vill ha fotboja på ungdomar" undrade nog om rötmånaden redan var här. För inte är det väl en förstärkning av signalspaningslagen som regeringen är ute efter?

Nej, inte precis. Trots rubrikens antydan är det väldigt få ungdomar som riskerar att få en elektronisk fotboja om smalbenet.

Det som regeringen och justitieminister Beatrice Ask (M) funderar över är om systemet med fotboja ska utvidgas så att det inte bara omfattar de som döms till högst sex månaders fängelse, utan kanske även ungdomar som dömts till sluten ungdomsvård.

Men det här är långt ifrån ett skarpt förslag. Anledningen till att frågan dyker upp är att regeringen på torsdag kommer att fatta beslut om att inleda en stor översyn av hela det svenska straffsystemet. En statlig utredning ska undersöka om det går att få straffsystemet mer flexibelt, genom att exempelvis införa nya typer av straff för brottslingar.

Ett sådant straff skulle kunna vara villkorligt fängelse, där domstolen redan i domslutet slår fast vilket straff som följer i det fall den dömde bryter mot den villkorliga domen. Så är det inte i dag. Utan skulle den dömde missköta sig under prövoperioden kan en domstol åter ta upp fallet och döma personen till fängelse.

Det här verkar mycket vettigt, men ska alltså först utredas tillsammans med en rad andra frågor och aspekter. Däribland frågan om fotboja för ungdomsbrottslingar.

Men Socialdemokraternas rättspolitiske talesperson Thomas Bodström var snabbt ute och avfärdade tankarna på att fotboja som alternativ för ungdomsbrottslingar. Detta med motiveringen att fotboja är ett alternativ till fängelse, och barn ska inte sitta i fängelse.

Det låter ju logiskt. Men om riksdagen bestämmer att fotboja även kan vara ett alternativ till exempelvis sluten ungdomsanstalt, där man också låser in personerna, så faller Bodströms argumentation platt till marken.

För det finns inte något naturtillstånd som sammanlänkar fotbojan med ett fängelsestraff.

Däremot finns det anledning att dra lärdom av hur det har fungerat i de länder där fotboja är ett straff som används för ungdomsbrottslingar. Ett sådant land, som regeringen har spanat mot, är Storbritannien. Och erfarenheterna därifrån är inte odelat positiva.

Fast å andra sidan visar statistik från Brottsförebyggande rådet att i genomsnitt så återfaller mellan 70 och 80 procent av de som dömts till sluten ungdomsvård i ny brottslighet.

Och det är ju långt ifrån tillfredställande.

Klart är att regeringen gör rätt i att tillsätta en bred och omfattande utredning. Innan den är klar är det dumt att som Bodström surra sig vid masten och kategoriskt avfärda vissa påföljder.

Men för Bodström är väl prioritet nummer ett att vara emot regeringen och justitieminister Ask.

Mer läsning

Annons