Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förvirring om Fikru Maru – har inte fällts enligt UD

 
Fikru Maru
Visa alla artiklar

Förvirring råder om huruvida en domstol i Etiopien har fällt den svensk-etiopiske hjärtläkaren Fikru Maru. Ja, enligt hans advokat – nej, enligt svenska UD.

– I våra besked som vi har fått handlar det om att domstolen har beslutat att skjuta upp förhandlingen till torsdagen den 6 oktober, det är en väsentlig skillnad, säger Patric Nilsson vid UD:s presstjänst till TT.

Tidigare i dag meddelade Fikru Marus advokat Hans Bagner att domstolen fällt hans klient för ett eller flera av de brott han anklagats för.

– Exakt vilka brott kan jag inte svara på. De har sagt att de ska ta ställning till vilken sanktion det ska få, och det behöver de en vecka på sig för, sade Bagner till TT.

– Det innebär att han är fortfarande frihetsberövad och befinner sig fortfarande i ett kritiskt skede eftersom han behöver omedelbar vård. Man kan ju hoppas att han klarar sig under den veckan som han behöver vänta på besked, sade Bagner.

Fikru Maru har suttit fängslad i Etiopien sedan i maj 2013. För några veckor sedan flyttades han från högsäkerhetsfängelset utanför huvudstaden Addis Abeba till ett sjukhus på grund av en kollapsad lunga. Hans Bagners förhoppning är att domstolen utdömer ett straff som är kortare än de tre och ett halvt år som Maru suttit häktad.

– Vi hoppas att det beslutet innebär att han inte fortsatt ska ha något fängelsestraff utan att han kan lämna landet, säger Bagner till TT.

– Han behöver en operation som inte går att utföra i Etiopien, och han måste därför flygas i väg.

Hans Bagner vill att statsminister Stefan Löfven besöker Fikru Maru på sjukhuset för att uppmärksamma frågan. Löfven har besökt landet vid tre tillfällen sedan 2015, men inte träffat Maru personligen.

– Vi har ett exempel på det när de svenska journalisterna satt fängslade. Då åkte Carl Bildt ner och träffade dem, och det var naturligtvis en markering som gick hem, säger han och syftar på fallet med Martin Schibbye och Johan Persson.

TT: Hur nöjda är ni med Sveriges insats?– Man kan bara konstatera att det inte har hänt någonting på väldigt lång tid, så det får väl anses vara ett misslyckande.

Fakta: Fikru Maru

Den svenske hjärtläkaren Fikru Maru greps i maj 2013. Först efter sex månader fick han veta att han var misstänkt för att ha mutat Etiopiens tullminister. Fikru Maru anklagas för att ha mutat sig fri efter att flera år tidigare ha fastnat i tullen med sjukhusutrustning som skulle användas på hans klinik i huvudstaden Addis Abeba. Sjukhuset är finansierat från Sverige av bland annat statliga Swedfund.

Ett 70-tal personer drogs in i härvan kring tullministern, men cirka hälften av dem är nu släppta. Fikru Maru förnekar brott.

Läs mer:

Fikru Marus förhandling skjuts upp igen

Familjen: Fikru Marus tillstånd livshotande – vill att han opereras i Sverige

Ledare: Mentala tortyren av Fikru Maru fortsätter

Ledare: Det är upp till dig nu, Margot Wallström!

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!