Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förvirrat beslut om elnätsköp

Ljusdals energibolag bör satsa uppemot 200 miljoner kronor på att köpa Fortums elnät. Det tycker kommunstyrelsen – trots att en aningen förvirrad stämning rådde under torsdagens sammanträde.

Bollnäs kommun meddelade nyligen att de hoppar av diskussionen om att, tillsammans med andra kommuner och investerare, köpa Fortums elnät. Anledningen är att de nyligen investerat mångmiljonbelopp på bland annat ett kraftvärmeverk och att de därav inte kan låna upp mer pengar eller få en kommunal borgen.

I samtalen om att delta i en eventuell budgivning deltog till en början 23 elbolag från Gävleborg, Dalarna, Västernorrland och Jämtland. I dagsläget återstår endast nio av dessa, varav två från Hälsingland – de kommunala bolagen Ljusdal elnät AB och Söderhamn nära

Under torsdagen togs ärendet upp under kommunstyrelsens sammanträde i Ljusdal. Där rådde en viss förvirrad stämning då beslutsärendet fick kombineras med en utfrågning av kommunens ekonomichef och vd:n för Ljusdal elnät.

– Hur många av de som är här är det som över huvud taget fattar vad det är frågan om? Jag vill inte säga att jag heller gör det, men jag begriper nog mer än de flesta, sa Harald Noréus (FP), som var besviken över att inte fler ledamöter deltog under onsdagens informationsmöte.

– Det här är en viktig fråga och utifrån det borde betydligt fler ha deltagit, sa han.

Vid omröstningen yrkade alla ledamöter för bifall för de tre ärendepunkterna. I och med det kommer kommunfullmäktige vid nästa sammanträde att fatta det slutgiltiga beslutet om Ljusdals kommun ingår med borgen för 200 miljoner kronor, om de ska låta bolaget ingå ett konsortialavtal och att de även tillåtas köpa aktier i "Elnätsbolaget".

Stina Michelson (S) var en av dem som bad om ordet för att delge sin oro för framtida problem som skulle kunna uppkomma om Ljusdal avstår köpet.

– Vi har ingen kontroll om ett riskkapitalbolag tar över nätet. Man har svårare att få hjälp och vid ett strömavbrott tar det längre tid, sa hon och fortsatte:

– Vi måste ha respekt för det är väldigt mycket pengar, 20 procent av vår totala budget om man ska se det så. Skulle det gå åt pipsvängen och vi måste gå in som borgenär, då blir det svårt.