Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förväxling bakom återkallande av vedpanna?

En förväxling av två olika modeller verkar ligga bakom Boverkets
beslut att utfärda försäljningsförbud
för den väletablerade vedpannan Molle 35.

Annons

"Boverket har beslutat att företaget Mollepannan AB i Bollnäs ska dra tillbaka samtliga exemplar av vedpannan Molle 35 från marknaden (försäljningsförbud). Dessutom ska företaget återkalla alla redan sålda exemplar från slutkunden."

Det är budskapet i förra veckans ganska dramatiskt formulerade pressmeddelande från Boverket, där myndigheten även bedömer att "produkten utgör en allvarlig risk för människors hälsa".

Mollepannan AB hävdar att det hela rör sig om att två olika modeller av vedpannan i fråga har förväxlats i testerna – och att den panna som ska dras tillbaka från marknaden inte ens har nått dit.

När tidningen besöker Mollepannan AB i Acktjära utanför Kilafors håller Alf Molin och Björn Elftorp just på att utföra egna miljötester på en ny modell av vedpanna med fläkt. Grafer på en datorskärm visar temperatur och utsläppshalter i rökgasen.

Pannan de testar är en vidareutveckling av den redan etablerade modellen Molle 35, en fläktlös självdragspanna som enligt Alf Molin har sålts i mellan 3000 och 4000 exemplar sedan mitten av 1990-talet. Nu håller en variant med rökgasfläkt på att tas fram.

Den nya pannan är fortfarande under utveckling och enligt företaget har den har alltså inte nått marknaden än. Den har heller ännu inget officiellt namn, men eftersom den bygger på den redan befintliga Molle 35 så står det fortfarande skrivet "Molle 35" som modellbeteckning på pannan. Och det är alltså just detta faktum som enligt Alf Molin har lett till en förväxling i Energimyndighetens tester som ligger till grund för Boverkets beslut.

– Jag har påtalat, vid flera tillfällen, att det står "Molle 35" på plåten fortfarande men att det här rör sig om en ny panna. Jag har föreslagit att den ska kallas exempelvis "Molle 35 med fläkt" i testerna, men det har tydligen inte blivit så. Varför vet jag inte, säger Alf Molin.

I Energimyndighetens färska test (tidningen har tagit del av två test, som visar olika resultat) av "Molle 35" står också att läsa i de tekniska specifikationerna att den testade pannan är utrustad med en rökgasfläkt.

Den som redan har en Molle 35 installerad där hemma torde med andra ord kunna sitta lugnt i båten, eftersom det då rör sig om den fläktlösa självdragspanna som sålts i många år. Enligt företaget är den miljögodkänd sedan länge.

– Vi har haft miljögodkännande sedan 1995, säger Alf Molin.

Ann Petersson, jurist på Boverket, ställer sig frågande när tidningen förmedlar Mollepannans uppgifter om att den nu testade pannan med rökgasfläkt inte finns ute på marknaden.

– Testerna som ligger till grund för vårt beslut gäller pannor som finns ute på marknaden till försäljning. Eftersom den här pannan inte klarar de gränsvärden för organiskt bundet kol som gäller enligt Boverkets byggregler så beslutade vi att samtliga pannor med beteckningen Molle 35 ska återkallas.

Men enligt Mollepannans företrädare så finns inte den nu testade modellen på marknaden. Den har alltså aldrig sålts, utan är fortfarande under utveckling.

– Det är något som vi i så fall måste reda ut med företaget, för det är inte de uppgifter vi har. Om det finns olika typer av pannor med samma beteckning så understryker det ju vikten av att tillverkaren märker sina produkter korrekt så de går att skilja åt.

Om det faktum att den nya modellen med rökgasfläkt har fått underkänt i två tester, säger Alf Molin så här:

– På det första testet gick inte fläkten, så det blev helt missvisande. Det andra testet visade också för höga värden och det visade sig bero på ett luftläckage i pannan, ett konstruktionsfel som vi nu har åtgärdat.

Enligt de mätningar som Mollepannan AB har gjort internt så klarar pannan gränsvärdena efter korrigeringarna i konstruktionen, berättar Björn Elftorp. Nu väntar företaget på ett nytt oberoende test som kan ge miljögodkännande.

– Vi ska fortsätta att utveckla den här nya modellen ännu mer, men enligt våra egna tester så klarar vi alltså gränsvärdena med god marginal redan i nuläget, säger Björn Elftorp.

Vad innebär Boverkets beslut för Mollepannan AB?

– I praktiken ingenting, förutom en del negativ publicitet då.