Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förväntningar på framgång

”Nu börjar en ny era i Centerpartiet”. Orden är Annie Lööfs. Hon fällde dem när hon inledde sin första presskonferens efter det att hon av stämmoombuden valts till ny partiledare för Centerpartiet.
Att det skulle bli jubel och stående ovationer så fort klubban fallit och Lööf förklarats vald var förutsägbart. Ändå gick det inte att ta miste på att det var med stor glädje, värme och med stora förväntningar som centerpartisterna hyllade sin nya partiledare.

Scener som illustrerar det enormt starka stöd som Lööf har inom Centerpartiet, och som också medför att hennes mandat som partiledare också är väldigt starkt. Något som kommer att behövas för det förändrings- och förnyelsearbete som nu måste dra i gång för att Centerpartiet ska vända den nedåtgående trenden i väljaropinionen.

Samtidigt måste man konstatera att det med stödet också kommer oerhört stora förväntningar på Lööf. Nästan som att det vore hon ensam som ska se till att Centerpartiet går emot en ny framgångstid.

Det är inte konstigt att centerpartisterna har såväl förhoppningar som förväntningar på sin nya partiledare. Men de får allt se till att kavla upp ärmarna och bidra själva om det ska kunna bli ett positivt resultat och inte bara fromma förhoppningar.

Centerpartiet har goda möjligheter att växa som parti. Men partiet måste då – bottnat i sina grundvärderingar – möta den efterfrågan och de förväntningar som väljarna har. Man måste presentera en tydlig bild och en intressant berättelse av vad det är som Centerpartiet vill åstadkomma och hur man vill att framtiden ska formas.

Därför är det idéprogramsarbete som Centerpartiet nu kommer att dra i gång väldigt viktigt. Det är genom detta arbete som grunden läggs för den politik som partiet ska möta väljarna i nästa valrörelse, och som därmed också kommer att avgöra förutsättningarna för om det blir ett framgångsval eller ej.

När Annie Lööf i dag kliver upp för att hålla sitt linjetal blir det inte ett tal som kommer att staka ut en ny sakpolitisk väg för Centerpartiet, utan ett tal som kommer att handla om värderingar. Värderingar som kommer att ha stor betydelse för det kommande idéprogramsarbetet.

Därför är det ett mycket viktigt tal som Centerpartiets nya partiledare i dag håller.

De får allt se till att kavla upp ärmarna och bidra själva om det ska kunna bli ett positivt resultat och inte bara fromma förhoppningar.