Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förväntningar och föreställningar

Unga konfirmandledare från Hudiksvall ska åka på safari.
Men inte på en sådan med vilda djur, utan på en safari i swahilins rätta betydelse: en resa. Och den går till staden Njombe i Tanzania.

Ingen av dem har varit i Tanzania tidigare. Någon har varit i Egypten och någon har varit i Tunisien, som båda är nordliga afrikanska länder med sin kust mot Medelhavet. Diakonen Katharina Nordin som ska följa med på resan har själv bott i Tanzania i åtta år under 1980- och 1990-talen. Hon har förberett de unga konfirmandledarna på att de kommer att få vara med om något alldeles speciellt.

- Det är ingen vanlig, tillrättalagt turistresa vi ska ut på. Det är ett kulturmöte, säger hon.

Under två veckors tid ska nio konfirmandledare från Hudiksvall-Idenors församling få lära känna Tanzania. Resan till Östafrika är en del i ett utbyte som Uppsala stift har initierat. För ett par år sedan besöktes stiftet av tanzanier, och idén om ett utbyte mellan församlingarna tog fart. Den 16 oktober bär det av.

Innan dess är det mycket att tänka på. Passen ska vara i ordning och vaccinationssprutor ska tas. Myggnät, behöver vi ha det? undrar någon, men Katarina Nordin säger att det finns på de ställen där de ska övernatta. Förväntningarna är höga, och när gruppen kommer tillbaka den 31 oktober får vi se om föreställningarna om Tanzania besannats eller inte.

- Jag är beredd på att vara hungrig hela tiden, säger Sofia Widelund.

Målet med resan är staden Njombe. Där ska konfirmandledarna få träffa en ungdomsgrupp från en lokal församling. De kommer att stanna i Njombe under fem dagar, för att lära känna varandra.

- Det blir en yttre och en inre safari för oss alla, säger prästen Erik Tanzborn, och berättar att "safari" är swahili för "resa".