Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förvanska inte sanningen om utbildning

Skolan kommer först, utbildning och framför allt rätt utbildning, är den viktigaste enskilda komponenten när man söker ett nytt jobb.

Målet måste vara att alla ska klara grundskolan och sedan ha möjlighet att söka till gymnasieskolan, universitet och högskola. Men det är inte bara under ungdomsåren som det är viktigt med utbildning. Under hela yrkeslivet kan man behöva vidareutbilda sig eller ha möjlighet att skaffa en helt ny utbildning för att få ett nytt jobb inom en ny bransch.

Oppositionspartierna i Gävle och deras riksdagsledamöter kanske ska börja med att rannsaka sin egen rikspolitik de senaste åren och kontakta sina kompisar i regeringen, innan de börjar anklaga oss socialdemokrater för det ena eller det andra. De kanske kan börja informera dem om det tydliga sambandet mellan besparingar i trygghetssystemen och försämringarna vår gemensamma välfärd, där möjlighet till utbildning är en del.

Den nuvarande moderatledda regeringen har sedan 2006 lagt över mer ansvar på kommunerna, vilket innebär att vi tvingas använda kommunala skattemedel för att täcka upp regeringens neddragningar. På skolans område handlar det om en ofinansierad gymnasiereform som nu hamnat i kommunernas knä.

Lars Beckman (M) med flera skriver (13/3) att han har hämtat sina uppgifter från en utredning som Riksdagens Utredningstjänst (RUT) gjort.

Här skriver RUT att Högskoleverkets (HSV) slutsats av rankningslistor är att de befintliga listorna i dag inte ger våra elever någon omfattande information. De säger också ”att det finns en omfattande debatt” om rankning och de konstaterar att de internationella rankningslistorna har stort genomslag.

Sveriges universitet och högskoleförbund (SUFH) är kritiska mot dagens rankningslistor utifrån olika kriterier och varnar för att den debatten kan driva högskolor till att endast styra mot mätbara aktiviteter.

HSV har infört ett nytt system för kvalitetsutvärdering av utbildningar som kan leda till examen på grundnivå eller avancerad nivå. Av 23 granskade lärosäten bedömde HSV att fem lärosäten, varav Högskolan i Gävle var ett, uppnåddes högsta nivån, A. Den här nivån innebär ”ett gott kvalitetsarbete som visar att det finns ett väl fungerande system som dock alltid kan förbättras”. Allt detta står i RUT-rapporten.

Beckman påstår också att studenter väljer universitet före högskola. Det säger rapporten inget om. Däremot har de senaste åren cirka 45 procent varit studenter från länet, dock minskar det nu därför att ännu fler studenter från andra län söker sig till vår högskola, vår nationella dragningskraft har ökat.

Nej, nu får vi lyfta fram sanningen vad gäller utbildning, inte förvanska och tro och känna efter.

Satsa på skolan, från förskola till komvux – skolan först!

Åsa Lindestam (S), riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel