Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förutsägbart på första maj

/

Byt regering!

Det var huvudbudskapet i socialdemokraternas demonstrationståg i Hudiksvall.

Annons

Och inte bara där. Det kravet gick som en röd tråd över hela landet.

Ett föga överraskande krav på första maj.

Det tog också huvudtalaren Widar Andersson upp. Idag politisk redaktör på Folket (s), men tidigare en känd profil i Hudiksvall sedan sin tid på Hasselakollektivet.

Och en rätt udda socialdemokrat. I varje fall rätt självständig som långt ifrån alltid går i partiets ledband.

Det gäller inte minst hans syn på friskolor, som socialdemokraterna mer eller mindre motvilligt har accepterat.

Men det gäller inte Widar Andersson. Han har till och med varit ordförande i Friskolornas förening. I Hudiksvall finns Glada Hudikgymnasiet, en friskola som fått högsta betyg av Skolverket och som vill utvidga med grundskola.

Men den socialdemokratiska partiledningen i Hudiksvall gillar knappast detta. De är snarare negativt inställda till friskolor.

Första maj hade varit ett utmärkt tillfälle att ge en positiv syn på friskolorna, men av någon anledning undvek Widar Andersson att ta upp den tråden. Förmodligen för husfridens skull, men officiellt kanske motiveringen är att kravet på ny regering är viktigare.

Widar Andersson försvarade det rödgröna förslaget om höjd bensinskatt. Många miljödebattörer är tveksamma till effekterna. De menar att det ger marginella effekter på miljön och att det skulle krävas betydligt större höjningar för att minska bilåkandet.

Då skulle det också få drastiska konsekvenser för de som lever och bor i bygder som Hudiksvall.

Nu blir troligen resultatet att de flesta kör som de brukar, men drabbas av en rejäl kostnadsökning, eftersom de behöver bilen till och från jobbet och för att skjutsa barn, handla och mycket annat.

Också LO-förbunden Pappers och Transport är kritiska till Socialdemokraternas uppgörelse med Miljöpartiet och Vänsterpartiet om transportskatterna. Särskilt irriterade är de över införandet av kilometerskatt på tunga lastbilar.

Christer Larsson, förbundsekonom på Pappers, säger till och med att det hotar jobben och han är besviken på Mona Sahlin över uppgörelsen.

Inte heller Mona Sahlin tog upp bensinskatten i sitt anförande på Norra Bantorget i Stockholm. I fortsatte hon löfteskarusellen.

Den här gången lovade hon satsa 7,5 miljarder för att i ett första steg utjämna skatterna mellan pensionärer och löntagare. Det är mer än de 2,5 miljarder som den borgerliga regeringen tänk satsa på pensionärerna.

Å andra sidan är det den första skattesänkning som pensionärerna utlovats från sossehåll på åratal, medan alliansen sänkt skatten för pensionärer i flera steg.

Tidigare har de rödgröna bland annat lovat 12 miljarder till kommunsektorn som ska skapa 10000 - 15000 nya jobb. Men det är en osäker och tveksam medicin.

Enligt prognoserna kommer de flesta kommuner och landsting att ha en gynnsam ekonomisk utveckling när konjunkturen vänder.

Dessutom är det en tillfällig eller beroendeframkallande medicin. För vad händer efter två år då kommunerna vant sig vid de nya tjänsterna. Ska de då få ytterligare pengar, grundade på ytterligare skattehöjningar? Eller ska kommunerna tvingas spara?

Som den vidsynte och ovanlige sosse som Widar Andersson är, gav han också regeringen kredit för reformeringen av yrkesutbildningarna.

"Det går inte att säga att allt högern gör är dåligt, inte heller att allt som de rödgröna är bra", konstaterade han.

En god insikt. Även om den inte är så vanlig. I synnerhet inte på första maj.

Miljöpartiets förra språkrör Birger Schlaug var dock inne på liknande tankar i sin debattartikel på Dagens Nyheters nätupplaga den första maj när han skrev:

"Huvudproblemet denna dag är inte att Anders Borg driver sin ekonomiska politik. Eller att Reinfeldt är statsminister. Problemet är att Östros i grunden driver samma sorts politik som Borg. Och att Sahlin är oppositionsledare. Det är inte någon artskillnad mellan Alliansen och den rödgröna oppositionen. Det är gradskillnad."

Ändå är det viktigt att den borgerliga alliansen får förnyat förtroende den 19 september.

För även grader kan göra skillnad.

Mer läsning

Annons