Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fortum anmäls för miljöbrott

Länsstyrelsen har polisanmält Fortum för att inte ha följt vattendomen vid Dönje kraftstation.

Vid midnatt natten mot den 16 maj 2013 skulle Fortum börja släppa minst tio kubikmeter vatten/sekund vid kraftstationen i Dönje.

Det gjorde inte Fortum.

Enligt en vattendom från 1975 ska minst tio kubikmeter släppas förbi Dönje från 16 maj till 22 oktober. För djurlivets skull och för allmän trevnads skull.

Fiskare stod längs älven och väntade på morgonen den 16 maj. Inget hände. Älvfåran var i det närmaste torr.

Bollnäs kommuns vatten- och fiskeexpert, limnolog Tommy Vestersund larmades:

– Jag kontaktade Länsstyrelsens miljöenhet, som i sin tur kontaktade Fortum. Jag kontaktade också Fortum, som sa "Oj, vi har missat att släppa på vattnet".

Tommy Vestersund hävdar att Fortum flera gånger tidigare har missat att följa vattendomen. Vestersund har flera gånger anmält beteendet till Länsstyrelsen men har i efterhand sett att hans klagomål inte noterats eller diarieförts.

Enligt Tommy Westersund har Länsstyrelsen även denna gång haft låg prioritet på ärendet.

– Det var först efter flera påstötningar som Länsstyrelsen polisanmälde. Ett sådant här ärende ska inte behöva ta ett år att dra fram till en polisanmälan, anser Tommy Vestersund.

Länsstyrelsens miljöhandläggare Hans Sjöberg har svarat på varför det tagit lång tid:

– Givetvis borde vi ha gjort denna anmälan tidigare men ett tag tvekade vi kring detta, då det rörde sig om så pass begränsad tid som tappningen inte var den riktiga.

Enligt Länsstyrelsen bröt Fortum mot vattendomen i ungefär elva timmar.

– Många hade tagit ledigt för att premiärfiska. Det gick ju inte. Djurlivet, framför allt harren, påverkas också om vattnet kommer i gång för sent, säger Tommy Vestersund.

Den 5 juli svarade Fortum på Länsstyrelsens fråga varför vattnet inte släppts på.

Fortum säger att det råder tolkningsproblem för exakt när vattnet ska släppas på. Fortum har hävdat att bolaget har dygnet den 16:e maj på sig medan länsstyrelsen säger klockan 00:00, alltså från den minut när dygnet börjar.

– Vi har meddelat Länsstyrelsen att vi accepterar deras tolkning av vattendomen. Även om vi inte helt instämmer i den, säger Jens Bjöörn, kommunikationschef på Fortum kraftproduktion.

Om Fortum fälls för brott mot miljöbalken väntar sannolikt en företagsbot, ett bötesbelopp.