Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fortsätter kampen för egen lokal

Kampen fortsätter för dagverksamheten vid Vintervägen i Bollnäs. RSMH, riksförbundet för social och mental hälsa, hoppas fortfarande få ha sitt nuvarande hus vid Hamre kvar.
- Vi är öppna för andra lösningar, men de måste i så fall vara likvärdiga, säger ordföranden Ann-Renée Forsström.

Det var i juni som RMSH:s lokala förening fick veta att socialnämnden beslutat dra in hyresbidraget till verksamheten för psykiskt funktionsnedsatta. Det handlar i dag om drygt 10 000 kronor i månaden, ett belopp som efter en renovering skulle stiga med nästan 5 000 kronor per månad.

Men med socialnämndens nya sparpaket finns det inte utrymme för verksamheten på denna plats.

Socialförvaltningens och nämndens huvudlinje är i stället att samordna stöd- och rehabiliteringsinsatserna vid det så kallade Aktivitetshuset på Torsbergsgatan, intill gamla läroverket. Där drivs det redan verksamhet med aktivitetsträning av olika slag i kommunal regi.

Enligt socialförvaltningen handlar det om samma målgrupp som vid Vintervägen.

Men medlemmarna i RSMH och dess styrelse ställer inte upp på den beskrivningen. Enligt dem stämmer det bara delvis.

- Under många år har vi på Vintervägen jobbat in en gemenskap som inte kan ersättas. De som besöker oss har känt det som sitt andra hem, familjen är vi. Det står för en stark trygghet för människor som blivit väldigt kantstötta i mötet med samhället, säger Ann-Renée Forsström, själv med en bakgrund som sjuksköterska i psykiatri.

- För de projekt vi driver behöver vi ha både odlingar och tillgång kök för matlagning. Att kunna komma ut och jobba i en trädgård är en frihetssymbol. Kan vi inte vara kvar vid Vintervägen så måste vi få en liknande lösning lika centralt. I annat fall finns risken att RSMH:s verksamhet krackelerar.

- Skulle det senare ske kommer kostnaderna för den här gruppen att öka och det märks troligen redan inom ett år. En del är myndighetsrädda och vill inte besöka verksamheter som drivs direkt av kommunen eller landstinget.

Läs mer i måndagens Ljusnan.