Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fortsatta problem för ambulansen – ställer in utbildningar för personalen

Vakanserna är för många och hyrpersonalen räcker inte till. Nu tvingas Region Gävleborg förlänga perioden av sänkt ambulansberedskap – samt ställa in all vidareutbildning för personalen som inte är absolut nödvändig.

På grund av personalbrist meddelade Region Gävleborg inför sommaren att ambulanssjukvårdens beredskap tillfälligt skulle sänkas.

Beskedet i våras var att fyra dagambulanser och upp till tre dygnsbilar skulle stå stilla i Gävleborg under sommaren. För att kompensera bortfallet skulle verksamheten förstärkas med bland annat extra läkarresurs, helikopter och taxi.

Läs också: Så många ambulanser ståd stilla i sommar – ersattes med helikopter, läkare och taxi.

Nu meddelar Region Gävleborg att krisen ännu inte är över. Därmed kommer också perioden av tillfälligt sänkt beredskap att förlängas.

– Ambulanser kommer att ställas i område Norr, Mitt och Söder men i vilken omfattning det kommer att ske är oklart. Det sker i samråd med med arbetarna, säger Simon Nilsson, tillförordnad chef för ambulanssjukvården i Gävleborg.

Målsättningen är dock att ha fler bilar i drift jämfört med semesterperioden, framförallt dagtid.

För att kunna ha så många ambulansfordon i drift som möjligt kommer Region Gävleborg att även dra in utbildningar som inte är absolut nödvändiga för verksamheten.

Är det så pass tajt att det inte ens finns tid för personalen att gå vidareutbildningar?

– Både ja och nej. Det kritiska beslutet är att vi värderar fler ambulanser i drift framför fortbildning. Men vi måste också få de nyanställda i drift så snart vi kan, så deras nödvändiga utbildningar kommer vi att lösa, säger Simon Nilsson.

Enligt Region Gävleborg räcker inte hyrpersonalen till för att täcka upp vakanserna inom verksamheten. Därför måste de vidta fortsatta åtgärder.

– Personalbristen beror på att våra medarbetare i större utsträckning än förutspått ställt upp i sommar genom att flytta fram sin sommarsemester och nu ska ha sin välbehövliga ledighet, och att uppsägningarna från i våras trätt i kraft, säger Simon Nilsson.

Läs även: Regelbrott, jättekostnader och närmast utbränd personal – en "bra" sommar för ambulansen enligt Region Gävleborg

Region Gävleborg hoppas att höstens fortsatta resursneddragningar ska bli så kortvariga som möjligt. Så snart nyanställda medarbetare är inskolade vill de höja beredskapen till normal nivå.