Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortsätta framåt eller backa bandet?

/

Det är inte bara opinionsundersökningarna som pekar mot fortsatt alliansregering. Även oddsen hos spelbolagen är betydligt lägre för en alliansseger jämfört med en seger för det rödgröna alternativet.

Annons

Kanske är det därför som Socialdemokraterna nu – smått desperat – arbetar med att värva "kändisar" som i tv och vid andra sammanhang ska hylla Socialdemokraterna och säga att de hoppas på en rödgrön valseger.

När det sakpolitiska innehållet inte förefaller tilltalande för väljarna och när det politiska ledarskapet saknar förtroende krävs det helt enkelt extraordinära insatser för att undvika att katastrofen blir total.

Att Socialdemokraterna har stora problem visar inte minst en nyligen genomförd opinionsmätning av Sifo där 35 procent svarar att de har störst förtroende för Moderaterna när det gäller jobben och arbetslösheten. Endast 25 procent har störst förtroende för Socialdemokraterna.

Även om det sannolikt är både chockerande och bekymrande läsning för Socialdemokraterna är det egentligen inte särskilt överraskande.

När Socialdemokraterna förlorade förra valrörelsen var frågan om jobben en av de tyngsta anledningarna till att man inte fick förnyat förtroende att leda regeringen.

Budskapet från Socialdemokraterna var då att man skulle förnya politiken. Ett flertal arbetsgrupper tillsattes för att processa fram en ny politik.

Till en början var den här strategin lyckosam. Så länge som Sahlin bara hänvisade till den här processen då hon avkrävdes besked i om Socialdemokraternas politik så fortsatte stödet i opinionen uppåt.

Sen blev det stopp. Då Sahlin började leverera besked började även väljarna att vända henne ryggen. Och när sedan Sahlin påvisade ett allt annat än gott ledarskap i samband med bildandet av det rödgröna samarbetet hösten 2008 inleddes det ras i väljaropinionen som har pågått sedan dess.

Tittar man sedan på innehållet i de politiska program och texter som Socialdemokraterna har levererat efter sitt förnyelsearbete så är det egentligen inte mycket som är nytt. Det mesta är gammal skåpmat som i bästa fall har fått lite ny kryddning. Och sedan har man valt att i några fall i det närmaste adoptera den politik som alliansen genomfört under mandatperioden. En politik som man betecknade som förfärlig i förra valrörelsen.

Jobbpolitiken utgör inget undantag. I går gick Socialdemokraterna till kraftigt angrepp mot regeringen för den höga arbetslösheten och då i synnerhet långtidsarbetslösheten. Att en inte obetydlig del av ökningen kommer av att alliansregeringen har rensat bort alla de sätt som Socialdemokraterna gömde undan arbetslösheten på väljer de däremot att låta bli att nämna.

Vidare kan man också konstatera att det knappast är några nya förslag som Socialdemokraterna själva har att komma med för att få ner arbetslösheten. Tvärtom är det i mångt och mycket samma politik som man bedrev under Göran Perssons tid vid makten. Vilket alltså var ett av de främsta skälen till att man tvingades att lämna ifrån sig makten.

Därför var det riktigt passande att de fyra partisekreterarna för allianspartierna i går också presenterade alliansens gemensamma valkampanj – "Bakåt eller framåt?".

För även om budskapet kan anses en smula banalt ligger det en hel del i frågeställningen. På valdagen har man som väljare att fråga sig själv om man vill fortsätta att utveckla landet tillsammans med alliansen eller backa bandet tillsammans med de rödgröna.

Mer läsning

Annons