Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fortsatt utbyggnad av fiberoptik

I våras började det kommunägda bredbandsföretaget Helsinge Net Bollnäs AB bygga ut fiberoptik till villaområdena på Granberg i Bollnäs – för snabbare datatrafik. Sedan dess har det grävts för fiber även på Renområdet – och i Glössbo.

Fiberoptik är den senaste tekniken för snabb datatrafik – med betydligt större kapacitet än föregångaren kopparkabel. I Bollnäs finns tekniken i Bollnäs Bostäders flerfamiljshus, men i villaområden i centralorten har utbyggnaden kommit igång först i år.

I mitten av maj togs första spadtaget på Granberg. Där har nu fiber dragits fram till 400 villors tomtgränser – och cirka 170 av villaägarna där har valt att bekosta anslutningen fram till sina villor från starten.

- 30 procents anslutning av relativt mycket, säger Hans Wikström som är vd för Helsinge Net Bollnäs AB. Det brukar bli ett grupptryck, så att fler ansluter sig efterhand.

Förutom på Granberg, har också ett 30-tal villor på Ren i Bollnäs anslutits till fibernätet – i samband med att Bollnäs Energi byggde ut fjärrvärmen. Och i höst grävs det i Glössbo, Rengsjö, där drygt 80 villor får fiber till tomtgränsen – och ett 50-tal ansluter sig direkt.

Hans Wikström räknar med att en plan för den fortsatta utbyggnaden i kommunen ska läggas fram vid styrelsemötet i november.