Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortsatt tillstånd för att leta uran

Mineralbolaget i Stockholm har fått fortsatt tillstånd för att leta uran i kommunen. Tillståndet gäller för ett år framåt i området Losjön. Men kommunstyrelsen vill inte ha någon brytning i kommunen.
– Det finns ingen anledning att hålla på med några undersökningar, säger kommunalråd Yoomi Renström (s).

Annons

Ljusnan kunde för ett år sedan berätta att företaget fått fortsatt tillstånd för att leta uran i Ovanåkers kommun, trots att kommunfullmäktige meddelat att de tänker lägga in ett veto mot eventuell uranbrytning. Nu vill företaget fortsätta ett till år med undersökningarna.

Kommunledningen har därför åter hört av sig till beslutsfattande Bergsstaten och ser inga skäl till att undersökningarna fortsätter.

– Vi är inte intresserade av någon uranbrytning över huvud taget. Vi kan inte hindra dem från att gå in och undersöka men däremot har vi kommunal rätt att säga nej till brytning om det skulle gå så långt. Så det finns ingen anledning till att hålla på med några undersökningar, säger Renström.

Men företaget har ändå fått ett förlängt tillstånd med ytterligare ett år i området Losjön, ett område som sträcker sig över omkring 196 hektar mark. Bolaget har också undersökningstillstånd för två andra områden, i Stugberget och Svensboberget. Det tillståndet går ut i juni i år, om man inte får förlängt tillstånd även där.

Mer läsning

Annons