Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fortsätt skriv insändare

Det har under våren och sommaren varit en diskussion i media samt internt i Landstinget Gävleborg huruvida våra anställda ska få yttra sig, sprida protestlistor eller skriva insändare i länets tidningar.

Det har under våren och sommaren varit en diskussion i media samt internt i Landstinget Gävleborg huruvida våra anställda ska få yttra sig, sprida protestlistor eller skriva insändare i länets tidningar.

Bland annat har ett brev från Ledningskontoret till de anställda i Hudiksvall (som reagerade på den ”strategiska planen”) blivit JO-anmält . Nu har ett annat brev gått ut till primärvårdens personal, där uppmanades personalen att inte skriva insändare utan föra diskussionen internt inom primärvården. I det sista brevet skrev divisionschefen att om man inte slutade skriva insändare så skulle alla patienter ta sin ”vårdpeng” och gå till privata vårdgivare vilket kan uppfattas som ett indirekt hot (man riskerade jobbet).

I det sista brevet görs jämförelser med privat verksamhet vilket är direkt felaktigt eftersom meddelarfriheten är starkare i en offentlig verksamhet!

Sveriges grundlagar är de fyra grundlagar som reglerar Sveriges statsskick. Dessa grundlagar är regeringsformen, tryckfrihetsförordningen, yttrandefrihetsgrundlagen och successionsordningen.

Yttrandefrihetsgrundlagen från 1991 är den yngsta grundlagen. Till form och innehåll påminner den om tryckfrihetsförordningen, vilken den ofta hänvisar till.

I FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna behandlas yttrandefriheten i artikel 19, som lyder:

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser."

Den svenska offentlighetsprincipen, principen att all information vid myndigheter och offentliga verksamheter ska vara allmänt tillgängliga kom på 1700-talet

I engelska parlamentet började man diskutera yttrandefriheten redan på 1500-talet!

Om vi inte haft modiga människor som vågat gå ut i massmedia skulle Watergateskandalen aldrig blivit avslöjad, vi skulle heller aldrig fått veta att landshövdingen och före detta miljöpartisten Marianne Samuelsson har samma respekt för lagen om strandskydd som ett recept på småkakor.

Så fortsätt skriv insändare om ni vill, jag lovar inte att jag alltid håller med er, men jag tycker ungefär som Voltaire:

”Jag delar inte dina åsikter men jag är beredd att dö för din rätt att uttrycka dem”

Alf Norberg oppositionsråd (v)

Det är dags för en vänstersväng!

En vänstersväng är det enda raka!

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel