Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fortsatt osäker framtid för Saab

Annons

Det ser ut som att framtiden för Saab Automobile står inför en snart avgörande. I varje fall i fråga om vem som ska köpa biltillverkaren.

Om framtiden blir ljus eller mörk för biltillverkaren i den nya konstellationen är alldeles för tidigt än att avgöra, men förutsättningarna för detta avgörs till stor del av vem det är som köper Saab och under vilka villkor som köpet genomförs.

Eftersom det är den svenska supersportbilstillverkaren Koeningsegg, med lokalisering i skånska Ängelholm, som förefaller vara den troligaste köparen är det många i branschen, och även utanför, som rynkar på näsan. Vilket är fullt begripligt.

Hur ska en liten biltillverkare, som nästan på ett hantverksmässigt sätt tillverkar inte mer än ett tjog Koeningsegg per år, kunna få ordning på Saab som snarare sysslar med massproduktion? Även om produktionen, eller snarare försäljningen, är alldeles för låg för att få ekonomin att gå ihop.

Att utveckla nya modeller kostar enorma summor. Det handlar om flera miljarder kronor.

Att Saab skulle klara detta på egen hand är fullständigt uteslutet. För att klara detta krävs samarbete med andra bilmärken, så att man kan dela på motorer och plattformar.

Det är därför som de flesta branschanalytiker anser att det bästa vore om en större bilproducent, som exempelvis Fiat, köpte Saab.

Fast samtidigt kan det vara en stor fördel för Saab att få Koenningsegg som ny ägare. Men det beror helt och hållet på vilka övriga som står bakom. Kostnaden är att ta över och driva vidare Saab är alldeles för stor för att Koeningegg och dess hälftenägare Ekergruppen i Norge ensamma ska klara av det. Det krävs ytterligare finansiärer och det krävs avtal om samarbete med andra biltillverkare. Finns detta, vilket från olika håll påstås, är det ett intressant alternativ.

Om Saab kan dra nytta av Koeningseggs varumärke, och kanske därmed få sitt egna något skamfilade varumärke polerat, samtidigt som produktutvecklingen fortsätter i samarbete med General Motors så kanske det finns en framtid för Saab.

Men framtiden får åtminstone än så länge alltjämt anses vara ytterst osäker. Än vet vi inte om det blir någon affär. Än vet vi inte vem som vid en eventuell affär står som köpare.

Troligen klarnar det något i början av nästa vecka. Då utlovas från officiellt håll besked att en avsiktsförklaring ska vara undertecknad av den kommande köparen.

Däremot står det redan nu klart att regeringens hantering av Saab har varit helt riktig. Att man inte har förhastat sig utan avvaktat med besked om garantier för lån i Europeiska Investeringsbanken.

Skattebetalarnas pengar ska behandlas ansvarsfullt och med respekt.