Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fortsatt oenighet om boende

Oppositionen tror inte på finansieringen av det nya boendet för missbrukare och hemlösa.

På torsdagen tog social- och fritidsnämnden det slutliga beslutet att öppna akut- och lågtröskelboende för missbrukare och hemlösa. Men det var först efter en lång diskussion som slutade med votering sedan oppositionen begärt återremiss av ärendet.

– Det förvånade mig att oppositionen lade en återremiss. Verksamheten ska vara i gång den 1 april och vi har nyrekryterad personal som ska jobba där, säger nämndens ordförande Gunnar Canslätt (KD).

Alf Norberg (V) motiverar återremissen med att finansieringen inte är klar.

– Vi i oppositionen har inget emot idén med det här boendet, men vi måste ha en trovärdig finansiering, säger Alf Norberg.

Majoriteten har avsatt 2 miljoner kronor i budgeten för 2014 till satsningen. Alf Norberg anser att de pengarna inte kommer att räcka. Han avfärdar också majoritetens argument att man har sparat pengar genom att köpa in färre externa vårdplatser och i stället placerar missbrukare i sin egen verksamhet.

– Om man öppnar en ny verksamhet så kostar det ju pengar. På 2 miljoner kronor blir dygnskostnaden 1 100 kronor för fem vårdplatser. Utöver personalens löner tillkommer kostnader för mat, hyra och annan drift. Enligt mina beräkningar kostar det snarare 1 500 kronor per dygn.

Som alternativ hänvisar Alf Norberg på Hudiksvalls Natthärbärge.

– Jag tycker för det första att man inte ska avveckla natthärbärget. De har en väldigt kostnadseffektiv verksamhet med bland annat volontärsarbete och man kunde ha sparat en hel del pengar på att ha det kvar.

Majoriteten avslog återremissen och votering fick avgöra ärendet.

– Vi öppnar den 1 april, säger Gunnar Canslätt.