Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fortsatt motvind för förening

Svar till Gärna förnyelsebart men inte vindkraft (30/5).

Vi i omställningsrörelsen noterar att föreningen för Svenskt landskapsskydd är för ytterligare utbyggd förnyelsebar energi. Omställningsrörelsen, som arbetar för ett långsiktigt och hållbart samhälle, kräver decentraliserad förnybar energi i stället för komplexa stora kärnenergianläggningar med hög sårbarhet och med giftigt avfall.

Vindkraften, som föreningen Svenskt landskapsskydd är mot, har ökat senaste året (40 procent) och den blir tillsammans med kraftvärme och vattenkraft och övriga förnyelsebara källor ersättningen för den avvecklade kärnkraften efter 2020.

Föreningen sprider dåligt underbyggda och felaktiga uppgifter. Tyskland, som nämns, har ett stort elöverskott 2013, totalt 31 procent. Nedläggningen av kärnkraften fortsätter och förslaget nu är att man bildar en Bad bank, statligt ägd, där ägandet av all kärnkraft samlas. Även ansvaret för slutavfallet samlas i denna bank. Staten tar därefter hand om alla avvecklingskostnader. Allt detta för att slippa kompensera kärnkraftsföretagen för den tidigarelagda avvecklingen.

I Sverige anklagar landskapsskydd mark- och skogsägare för att vilja tjäna pengar på vindkraften. Vinden som fällt miljontals träd med stora förluster för markägare kan genom arrenden till vindkraftverksföretag ge en liten ersättning tillbaka så att man ekonomiskt orkar bevara landskapet.

Till sist, era påstådda kostnader på 300 miljarder för vindkraft, är en ren fantasisiffra som bara stämmer rörande avvecklingen av all kärnkraft. En villaägare som förbrukar 20000 KWh betalar 200 kronor per år i subvention till vindkraften, samtidigt betalar den 400 kronor till slutavvecklingen av kärnkraften och 800 kronor per år till utsläppsrätter. För utbetalda 200 kronor bidrar han till elva TWh el, för resterande 1 200 får han ingenting.

I det långsiktiga hållbara samhället finns även plats för vågenergi, tidvattensenergi , solenergi och övriga nya förnyelsebara energiformer. Under många år framöver kommer den ledande förnyelsebara utbyggnaden vara vind eftersom investeringskostnaderna har minskat med 50 procent och motsatsen gäller ny kärnkraft där investeringskostnaden ökat med 250 procent.

Svenskt landskapsskydd får nog fortsätta att arbeta i stark motvind.

Ingmar Höglund

Berndt Magnusson

Omställning Hudiksvall

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel