Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fortsatt måsbekämpning

Somrarna i Sågtäkten ska även i fortsättningen få förbli måsfria. Det anser länsstyrelsen, som också i år tillåter Sågtäktsborna att få störa de skränande, skrattande måsarnas häckning.

Förra året var den första någorlunda lugna sommaren på flera år i Sågtäkten. Betydligt mindre oljud och märkbart mindre måsspillning på bilar, hustak och gräsmattor. Sågtäktsborna började ana en ljusning, sedan länsstyrelsen gett de boende dispens att få störa måsarna under häckningen. Bland annat fick de lov att använda fågelskrämmor, ljud och ljus, och dessutom tillstånd för människor att vistas där fåglarna häckade.

Inför årets sommarsäsong har en ny ansökan gjorts, och även i år tillåter länsstyrelsen åtgärder för att störa skrattmåsarnas häckning. Från 1 april till och med 31 augusti får Sågtäktsborna fortsätta sina ansträngningar för att hålla skrattmåsarna borta från området.

Däremot är det varken tillåtet att förstöra ägg eller att fånga, jaga eller döda måsarna.