Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortsatt kärnkraftsberoende knappast framtiden

/

Debatten om kärnkraften fortsätter. Trots att vi redan 1980 gemensamt, på goda grunder, kom fram till att den skulle avvecklas.

Annons

De borgerliga partierna kan tänka sig ett blocköverskridande samtal om energipolitiken. Förutsatt att Socialdemokraterna går med att nya reaktorer får byggas i Sverige för att ersätta de gamla.

En utmaning gentemot oppositionspartierna, snarare än en uppriktig trevare för sondera läget för en blocköverskridande överenskommelse ifråga om energipolitiken, då det som avkrävs Socialdemokraterna är det omöjliga.

Socialdemokraterna står bakom det svenska folkomröstningsresultatet från 1980. Kongressbeslut finns om att avveckla kärnkraften i ansvarsfull takt. Något mandat att förhandla på området i en annan riktning finns idag inte.

Den borgerliga regeringen säger sig dock trots detta alltså nu vara intresserad av blocköverskridande samtal rörande energipolitiken. Vilket ger anledning att påminna om energiminister Anna-Karin Hatts inlägg på DN-debatt så sent som 9 januari:

"Det vi nu hör, när några efterfrågar en sådan blocköverskridande enighet, är i själva verket väldigt spridda röster, som vill väldigt olika med energipolitiken. Sverige och svensk energimarknad har inget att vinna på att den nyvunna långsiktigheten, och de stabila spelreglerna, rivs upp och ersätts med ny osäkerhet om vad som ska gälla framöver."

Något genuint intresse för en blocköverskridande uppgörelse ser det därmed inte ut att handla om från regeringens sida, givet regeringens ställningstagande i januari och de på förhand stipulerade villkoren för eventuella förhandlingar. Därmed är det hela också snarast att uppfattas som en trevare för att se om möjligheten finns att slå in en kil mellan oppositionspartierna.

Stefan Löfven har trots det sagt sig villig att förhandla med de borgerliga partierna. Att stå öppen för en överenskommelse över blockgränserna är förvisso bra, men det får inte på några som helst villkor handla om att stå öppen för överenskommelser som inkluderar ett fortsatt kärnkraftsberoende.  Den som vill göra en insats för svensk industri och svensk utveckling gör klokast i att blicka långt framåt istället för ett kvartal. 

Klart är att det inom socialdemokratin finns två läger i kärnkraftsfrågan där inte minst representanterna i de industritunga länen tenderar försvara kärnkraften och ser kärnkraftsberoendet som en nödvändighet för svensk konkurrenskraft. I det andra lägret återfinner vi representanter som hellre ser en satsning värdig namnet på förnyelsebar energi och energieffektiviseringar som skulle minska vår energiförbrukning och vårt kärnkraftsberoende.

I dag dominerar lyckligtvis det framtidsinriktade lägrets ställningstaganden inom socialdemokratin och förhoppningsvis kommer det även förbli så.

Det innebär också att en blocköverskridande överenskommelse på regeringens villkor i dag är en omöjlighet. Trots behovet av en blocköverskridande energiuppgörelse som skapar en stabilitet och långsiktighet som aldrig går att uppnå genom energipolitik som står och faller med färgen på riksdagsmajoriteten.

Mer läsning

Annons