Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förtroenderåd utan förtroende

/

Att tala inför de redan trogna har Håkan Juholt alltid varit bra på. Hans framträdanden på Socialdemokraternas förtroenderåd i helgen utgör i detta avseende inte något undantag.
Även om mottagandet hos åhörarna var något mer dämpat än exempelvis då Juholt höll sitt installationstag strax efter det att han valts till ny partiledare.

Annons

Det är faktiskt nästan lite imponerande att han kan framstå som så oberörd av all den turbulens som han har ställt till med de senaste månaderna. Antingen beror det på att han är extremt hårdhudad. Eller också att han är totalt världsfrånvänd. Kanske är det en kombination.

Tydligt är i varje fall att de allvarliga bristerna för Juholt inte ligger i det retoriska, utan inom andra områden.

Bland bristerna finns exempelvis en oförmåga att omsätta retoriken till praktisk politik. Att lova mer än vad han sedan kan hålla. Att han slarvar med fakta och ofta levererar direkt felaktiga uppgifter i sin kritik mot regeringen. Och att gång på gång leverera helt andra besked än vad som partiets talespersoner inom det aktuella området strax innan har gjort.

Listan på Juholts sammanlagda brister är lång. Väldigt lång. Avsevärt mycket längre än listan över hans styrkor.

Det är det totala batteriet av brister som gör att förtroendet för såväl Juholt som för partiet han leder nu är nere på rekordlåg nivå.

Hur man än vrider och vänder på det är det därför svårt att låta bli att se det komiska i att Socialdemokraterna i den nyss gångna helgen höll förtroenderåd. Ett förtroenderåd utan förtroende. I synnerhet då hos väljarna.

I går kom ytterligare en opinionsundersökning som underströk just det här. Det är Skop som har mätt förtroendet för regeringen och det som tidigare var det rödgröna regeringsalternativet.

I mätningen svarar färre än var tredje tillfrågad att de tror att en regering med S, V och MP skulle vara bättre än den nuvarande alliansregeringen. Det är två procentenheter sämre än för en månad sedan, och därmed det lägsta stödet sedan Håkan Juholt tillträdde som ordförande för Socialdemokraterna.

Endast en gång tidigare – för ungefär ett år sedan då Mona Sahlin fortfarande var partiledare för Socialdemokraterna och de rödgröna nyligen förlorat valet – har förtroendet varit lägre i den här typen av opinionsmätning av Skop.

Däremot uppger en klar majoritet – 59 procent – i undersökningen att de anser att regeringen gör ett mycket eller ganska bra jobb.

Därför vore det på sin plats att förtroenderådet som Socialdemokraterna precis genomfört handlade om hur man skulle vinna förtroendet åter. Och det kanske det gjorde på sätt och vis. Men så fort Håkan Juholt hade pratat färdigt så innebar nästan alla beslut att man sköt beskeden på framtiden.

Visst fattades det exempelvis beslut om att sätta upp mål för sysselsättning och investeringar. Men hur målen ska se ut blir en senare fråga.

Även om det går att förstå att partitoppen inte vill låsa sig vid vissa procentsatser och annat, så innebär det att man öppnar för Håkan Juholt att prata runt och lova såväl det ena som det andra utan att det varken finns förankring inom partiet eller i verkligheten för vad han kan tänkas haspla ur sig.

Socialdemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Tommy Waidelich motiverade ställningstagandet med att inte låsa sig för tidigt i tidpunkter och slutsatser med att ”vi ska inte skjuta från höften”.

Ändå är det just precis detta som hans partiledare ägnar sig åt så gott som dagligen. Vilket också är en stor anledning till Socialdemokraternas allvarliga situation.

Mer läsning

Annons