Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förtroendekris för Arbetsförmedlingen – men uppskattas av företagen: "Måste få se att vi gör skillnad"

Arbetsförmedlingen har lägst anseende av alla myndigheter. Det visar opinionsundersökningar från Sifo. Samtidigt uppger några av de största företagen i Hälsingland att de har ett bra samarbete med Arbetsförmedlingen.

Enligt undersökningen "Svenska myndigheters anseende 2015" placerade sig Arbetsförmedlingen sist på listan, med ett anseendeindex på minus 28 (medelvärdet ligger på 25).

– Väldigt många upplever att Arbetsförmedlingen inte lyckas förmedla jobb till alla. Samtidigt är deras uppdrag inte klockrent och riktat till svaga grupper i samhället, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo.

Vi följer arbetslösa Rose-Marie i hennes vardag – se hennes videodagbok här!

Ytterligare en undersökning, från Sifo, bekräftar Arbetsförmedlingens dåliga anseende hos svenskarna.

Enligt Medieakademins årliga förtroendebarometer har allmänheten lägst förtroende till Arbetsförmedlingen av alla myndigheter i Sverige.

Endast 13 procent av de tillfrågade i undersökningen har förtroende för Arbetsförmedlingen. Högst förtroende har Skatteverket, som 61 procent av de tillfrågade litar på.

Christina Storm Wiklander är chef för arbetsförmedlingarna i Gävleborg och Södra Norrland. Hon tycker det är tråkigt att myndigheten placerar sig så lågt, men ser heller ingen snabb lösning på förtroendekrisen.

– Förtroendet är väldigt viktigt och vi ligger risigt till. Det enda sättet vi kan öka förtroendet är genom idogt arbete ute på fältet. Folk måste få se att vi gör skillnad. Och det arbetet tar tid, säger hon.

Trots det låga förtroendet hos allmänheten verkar myndigheten ändå ha högt anseende hos företagen, åtminstone i Hälsingland. I en mindre rundringning till några av de största företagen i Hälsingland vi gjort uppger majoriteten att de har ett bra samarbete med Arbetsförmedlingen.

Läs även: "Känslan av att man inte duger och står utanför samhället"

Genom åren har också kritik växt mot Arbetsförmedlingen, som flera ansett vara ineffektiv. Senast förra året skrev Svenskt näringslivs schef för området arbetsmarknad, Carina Lindfelt, ett debattinlägg där hon önskar att Arbetsförmedlingen ska konkurrensutsättas.

– Det saknas inte goda exempel. Australien är det land som genomfört genomgripande reformer på området, med goda resultat, säger Carina Lindfelt.

Samtidigt saknar inte Arbetsförmedlingen konkurrens i dag. Myndigheten listar till exempel nästan 140 fristående jobbsökningsportaler på sin egen hemsida. Det finns specialiserade platsbanker för allt från vårdjobb i Norge till it-relaterade arbeten.

Huruvida det ska vara Arbetsförmedlingen eller någon annan som matchar arbetsgivare och arbetssökande har inte Christina Storm Wiklander någon åsikt om.

– Vi har ett uppdrag av regeringen att hjälpa folk till jobb, vilket är det viktigaste. Sedan om det är vi som förmedlar jobbet eller om det är via personliga kontakter eller annat spelar ingen roll för mig.

Läs också: Gävleborg har Sveriges högsta arbetslöshet

Hur många företag som faktiskt vänder sig till Arbetsförmedlingen är svårt att hitta någon tillförlitlig källa på. En uppskattning från Christina Storm Wiklander sida är dock att mellan 30 och 40 procent får arbete genom Arbetsförmedlingen – vilket kanske kan ge en fingervisning.

– Det bästa sättet att få jobb i dag är via personliga kontakter. Därmed är det också naturligt att arbetsgivare använder sig av personliga kontakter. I mindre städer vänder sig däremot fler till Arbetsförmedlingen, eftersom myndigheten är en större del av samhället och har närmare kontakter med företagen, säger hon.