Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förtroende för politiker?

Hur skapas förtroende för politiker? Ja, det är en fråga som inte är alldeles lätt att besvara.

Annons

De flesta medborgare känner inte personligen någon politiker utan gör sina bedömningar utifrån det som media rapporterar.

Som politiker är vi väldigt beroende av vad ledarskribenter och journalister skriver.

Vi får därför på medieutbildningar lära oss hur man ska hantera press och media i olika sammanhang.

Det som får mig att väcka frågan idag är den ledare som återfanns på tidningens ledarsida för en tid sedan med rubriken Knäppt av "Knapp om vaccineringen".

Det är dock bara en i raden av artiklar med inslag av politikerförakt. Att ironisera över, att förlöjliga och att misstänkliggöra ledande politiker.

Jag måste ha en helt annan människosyn eftersom jag tror att Knapp pliktskyldigt gjorde det som förväntades av henne.

I Anders Eklunds kommentarer runt vaccinering av politiker kan man bland annat läsa att de kör i politikernas gräddfil, de smiter före riskgrupperna och att det knappast stärker förtroendet för politiker, snarare tvärtom! Hon utpekas dessutom som omdömeslös och att vara en lydig nickedocka.

Ett par dagar senare kan man läsa insändare som hakar på i denna föraktfulla debatt.

Hur kan vi tillsammans, politiker och media skapa ett större förtroende för politiken. Hur kan vi tillsammans värna demokratin?

Karin Ånöstam

Distriktsordförande Centerpartiet Gävleborg

 

Svar

 

Både kritik och uppskattning

Att ifrågasätta politiker som agerar fel anser Karin Ånöstam vara lika med att sprida politikerförakt. Hon reagerar mot att jag kritiserar centerns samarbetskompis landstingsrådet Ann-Margret Knapp (S).

Då måste man fråga sig: Är det politikern som drar fördelar av sin position som ska kritiseras eller den som påpekar att politikern agerar minst sagt tveksamt?

Att jag i samma ledare skriver uppskattande om andra politiker, tycks Ånöstam helt ha missat.

Knapps motsvarighet i Stockholm, moderaten Filippa Reinfeldt, och de flesta andra politiker i landet har valt att följa ordningen för vaccinationen.

Trots att Reinfeldt ansvarar för hälsan för cirka två miljoner svenskar, och därmed borde ha ännu starkare argument för att gå före i kön än Knapp, väntar hon på sin tur.

Reinfeldt, regeringen, riksdagsledamöter oberoende av parti, och de flesta övriga svenska politiker har valt att inte gå före riskgrupper och barn.

Det uppskattar jag! Det framgick också av ledaren.

Det är viktigt att skilja på kritik och förakt.

Och den som läste med båda ögonen upptäckte förstås att politikerna fick både kritik av och uppskattning i ledaren. Grundad på om de valde att gå i en egen gräddfil eller om de valde att solidarisera sig med folket och vänta på sin tur.

Anders Eklund

Mer läsning

Annons