Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fortfarande oklart om kommunens fondförlust

I mars stod det klart att Hudiksvalls kommun riskerade att förlora betydande delar av 23 miljoner kronor som var placerade i Weavering räntehedgefond. Det är fortfarande oklart hur stor förlusten blir.

Några klargörande upplysningar har hittills inte kommit från förvaringsinstitutet, SE-banken.

– Vi har verkligen legat på dem, men vi har inte fått mer information än vi hade före sommaren, berättar Jan Bernhard Waage vid Wassum Investment Network, kommunens fondrådgivare.

Under våren stod det klart att två tredjedelar av fondens uppgivna värde inte fanns. Kommunen hade fått oroväckande signaler, och hade också sålt fondandelarna, men betalningen uteblev. Preliminära uppgifter under våren talade om en proportionell fördelning mellan fordringsägarna, av den tredjedel av värdet som antogs finnas kvar. Kommunens förlust skulle då stanna på runt 8 miljoner kronor.

– Men vi vet faktiskt inte. SE-bankens nästa steg är förmodlingen att aveckla fonden, och först då vet vi hur mycket pengar som finns kvar. Den stora frågan, tycker vi, är egentligen hur mycket SE-banken visste, och hur stort deras ansvar är. Hittills har vi inte fått någa egentliga svar, säger Jan Bernhard Waage.