Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Försvarspolitisk S-seger

Årets rikskonferens för Folk och Försvar i Sälen blev troligtvis den mest kaosartade samlingen någonsin. Den politiska kommunikationen uppvisade en total härdsmälta.

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) menade att det svenska försvaret aldrig har varit bättre och att samtliga kritiker, men särskilt hans Allianskollegor, var hycklare. Försvarsberedningens ordförande Cecilia Widegren (M) sade att försvaret av Sverige börjar i Sverige. Socialdemokraternas försvarspolitiske talesperson Peter Hultqvist konstaterade att det var trevligt att Moderaterna insett samma sak som han så länge sagt. Försvarsminister Karin Enström (M) glömde att nämna att hon lagt ett sparbeting på Försvarsmaktens personalkostnader med 500 miljoner kronor när hon deklarerade att hon är den ende försvarsministern sedan 2007 som fått igenom anslagshöjningar.

Stefan Löfven (S) tyckte att det var "glädjande" att Brasilien valt svenska Gripen-plan medan Åsa Romson (MP) "beklagade" köpet. Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt å sin sida överraskade alla med att säga att han gärna såg ökade svenska förbandsanslag, vilket måste ses som rikskonferensens största utropstecken. Det är ett tydligt budskap till Löfven om att Vänsterpartiet är berett att ta ansvar, till skillnad från Miljöpartiet.

Ett annat överraskande besked var att vice statsminister Jan Björklund (FP) valde att hålla med Socialdemokraterna om att återinföra mönstring och partiell värnplikt. I sak var det ett underkännande av grundbulten i Alliansens försvarspolitik: personalförsörjningssystemet. Göran Hägglund (KD) sade att det var oacceptabelt att vänta ytterligare tio år innan Insatsorganisation 14 är på plats.

Folk och Försvarskonferensen visade att även om det finns tydliga konfliktytor inom både den rödgröna oppositionen och inom Alliansen kring de försvars- och säkerhetspolitiska frågorna, så är det inom Moderaterna som den största striden rasar. Utrikesminister Carl Bildt (M) skrev sent på måndagskvällen ett blogginlägg där han i implicita ord kritiserade Reinfeldt, Enström och Widegren för att överge de internationella insatserna. "Vi får inte bli för inskränkta i våra perspektiv. Världen är större än Dalarna", skrev utrikesministern. Det är spektakulärt.

Och Mikael Odenberg, den förre försvarsministern, som 2007 avgick i protest mot att Anders Borg ville skära mer i försvaret, sade att "Det är så uppenbart att jag har fått rätt så det är pinsamt. Tyvärr." (DI, 14/1). En annan före detta moderat försvarsminister, Anders Björck, höll med Odenberg. Han beskrev den nymoderata bilden av att den svenska försvarsförmågan ökar som att "Man ljuger för folket" (Expressen, 14/1).

Samtliga under konferensen närvarande politiska partier förutom Miljöpartiet har valt att närma sig Socialdemokraternas försvarspolitik och kritik. Det är tydligt att FP och KD vill fortsätta ha inflytande även under en S-ledd regering. Det betyder att Peter Hultqvist troligtvis kommer att stå som vinnare när försvarsberedningens rapport presenteras i mars.