Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Försvarsministern lovar mer pengar till Kustbevakningen

Kustbevakningsstationen i Hudiksvall ser ut att få vara räddad från nedläggning. Nu lovar nämligen försvarsminister Karin Enström (M) att öka anslagen till Kustbevakningen med sammanlagt 143 miljoner kronor under kommande två åren.

– Vi har under en längre tid arbetat tillsammans med Kustbevakningen för att få balans mellan kustbevakning och ekonomi. Nu har vi gjort omprioriteringar för att de ska kunna fortsätta sin viktiga verksamhet, säger Karin Enström.

Enligt försvarsministern kommer regeringen att öka anslagen till Kustbevakningen med sammanlagt 143 miljoner kroner under 2015 och 2016.

Sammantaget innebär det enligt Karin Enström att de 125 personer, varav 6 på stationen i Hudiksvall, som varslats om uppsägning kommer att behålla sina jobb.

Kustbevakningens generaldirektör Judith Melin gläds över beskedet.

– Det innebär att vi kan behålla den verksamhet vi bedriver idag med nuvarande ambitionsnivå. När man har formaliserat beslutet så att vi vet att pengarna kommer så kommer vi att dra tillbaka de varsel som lagts. Det här betyder att Kustbevakningens station i Hudiksvall blir kvar, säger Judith Melin.

Karin Enström understryker att man från regeringshåll ser Kustbevakningens verksamhet som något som är värt att prioritera.

– Kustbevakningen löser många uppgifter utöver den viktiga sjöräddningen och sjöbevakningen. Det såg vi inte minst under skogsbranden i Västmanland där deras flyg kunde stötta och ge en god bild av läget, säger Karin Enström.

Flera lokala politiker har gjort utspel till Kustbevakningens försvar. Vilken roll har det spelat för beslutet?

– Det är positivt att många ser vikten av Kustbevakningen och har ställt frågor och initierat debatter, säger Karin Enström.

En av de som varit mest aktiva i försvaret av stationen i Hudiksvall är Åsa Lindestam (S), riksdagsledamot från Söderhamn. Hon tror att även Socialdemokraterna kommer att se till så att Kustbevakningen kan behålla sin befintliga verksamhet om det skulle bli regeringsskifte efter höstens val.

– Jag tillhör inte den innersta kretsen kring finansen så jag kan inte svara absolut på det, men det vore väldigt konstigt om vi inte gjorde det. Vi vet alla att Kustbevakningen behövs. De har många och stora och viktiga uppgifter, säger Åsa Lindestam.