Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Försvaret på rekryteringsresa

Personal från regementet i Gävle var på tisdagen i Ljusdal för att informera om landets nya och kortare variant av värnplikten. Försvarsmakten hoppas rekrytera män och kvinnor som vill verka lokalt i deras hembygd.

Den nya utbildningen är en tre månader lång soldatutbildning utan specialisering och befattning. Det är en frivillig grundutbildning med möjlighet till tjänstgöring inom den lokala hemvärnskåren, vidareutbildning till speciallist eller högre befattning samt utlandstjänst.

Hälsinge regementet i Gävle är ett av 14 i landet som från och med i höst rekryterar ett 30-tal kvinnor och män i åldrarna 19-35 år för utbildningsstart i mars 2010.

– Det är ett närhetskoncept, utbilda nära och tjänstgöra nära, säger Fredrik Almér, rekryterare inom Gävleborgsgruppen vid Försvarsmakten, som på tisdagen talade inför ett tiotal intresserade kommuninnevånare i Ljusdal.

På plats under informationsmötet fanns Inge Eriksson, Edsbyn, chef för Nordhelsinge kompani:

– Det här är ett kärt tillskott. Alla behövs. Tänk om vi haft så här många hemma i beredskap vid brandkatastroferna förra sommaren, säger Inge Eriksson, Edsbyn, chef för Nordhelsinge kompani.