Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Första steget mot nytt seniorboende

Färila eller Ljusdal kan få ett nytt senior- eller trygghetsboende om ett eller annat år.

På tisdagen var Statens Bostadsomvandling, SBO, i Ljusdal för att diskutera frågan med kommunala företrädare.

Statens Bostadsomvandling har på flera ställen i Sverige, där befolkningssiffrorna är vikande, tagit över fastigheter, byggt om och sedan hyrt ut lägenheter för att bidra till utvecklingen lokalt.

– Det här var en första träff med en förutsättningslös diskussion. Nu ska vi fundera på varsitt håll och sedan ha en ny kontakt, säger både Richard Brännström, vd för kommunala bostadsbolaget Ljusdalshem, och Ann Eriksson, vd för Statens Bostadsomvandling.

Enligt Richard Brännström är det mest troligt att ett eventuellt utvecklingssamarbete med SBO sker på Gärdeåsen i Ljusdal eller i Färila.

– Det är på dessa ställen som vi har flest tomma lägenheter, 12-14 procent av beståndet jämfört med 5-6 procent totalt, säger Richard Brännström.

Omsorgsnämnden i Ljusdal har ett nytt trygghetsboende under 2012 som ett av verksamhetsmålen och det är något sådant som olika kommunala företrädare vill samarbeta med SBO om.

– Behovet finns och jag har bland annat bett det kommunala pensionärsrådet om synpunkter i frågan, säger Kenneth Forssell (V), förste vice ordförande i kommunstyrelsen och sammankallande i kommunens bostadspolitiska programgrupp.