Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Första steget mot försäljning

Ett av Futuro-tornen på Noran är i dåligt skick. Nu ska Fortverkets expert bedöma det kulturhistoriska värdet. Sedan kan det kanske bli aktuellt med en försäljning.

Annons

Nyligen besökte en grupp från Fortifikationsverket Norans skjutfält nära Tönnebro. De har påbörjat en utredning om vad som ska hända med de båda futuristiska tornen som vi berättade om i augusti.

Verkets kulturarvsspecialist Ingela Andersson var en av de som klättrade upp i det södra tornet.

– Det var i dåligt skick. Fåglar hade kommit in via en taklucka och skräpat ner. Det kändes väldigt ohälsosamt att vara där, säger Ingela Andersson.

Före årsskiftet ska Fortifikationsverkets antikvariska konsult bedöma tornens kulturhistoriska värde, och skriva en rapport om det.

Sedan kan det bli aktuellt med en försäljning, enligt Ingela Andersson.

– Det är kanske tveksamt att bevara tornen på plats, eftersom de står på ett fält med mycket oexploderad ammunition. I så fall snarare att de får monteras ned.

Tornen består av en betongpelare med ett så kallat Futuro ovanpå. Futuro tillverkades kring 1970 i knappt 100 exemplar, och är nu mycket eftertraktade över hela planeten.