Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Första salongen att få frisörlicens i Ljusdal: "Det är yttersta beviset på kvalitet"

På salongen Frizz Ann har de precis stängt för lunch. På speglarna i salongen hänger något som liknar ett körkort med olika behörighetsgrader, en frisörlicens. Frizz Ann är den första och hittills enda salongen i Ljusdal att få frisörlicens.

Annons

Läs mer om Frizz Ann: Frisörsalong rankas högt

Vem som helst kan idag öppna en salong och kalla sig själv för frisör, men det behöver inte betyda att personen i fråga någonsin faktiskt har klippt ett hår. Därför tycker frisörerna på Frizz Ann att det är viktigt att belysa vilka som faktiskt har kunskapen, vilket de gör med hjälp av en frisörlicens.

– Det viktigaste är tryggheten och seriositeten gentemot kunden. Att kunden ska veta att här är de seriösa och de har sin utbildning. De ska kunna sätta sig i stolen och slappna av, säger Ann Wallström Zetterman, ägare till salongen.

En frisörlicens är något som är nytt för i år. Det är Frisörföretagarna, Handels, Kemisk Tekniska leverantörsförbundet och Svenska stylist och frisörlärarförbundet som står bakom certifieringen, som ska fungera som ett bevis på frisörens kunnighet. För den som driver eget företag är det också ett bevis att företaget drivs enligt Skatteverkets krav.

Läs även: Skyttestjärna på 90-talet – nu laddar frisören Ann för comeback

– För oss är det en självklarhet. Samma som det är med gesäll– och mästarbrev. Vårt mål är att alla tre här på salongen ska ha mästarbrev snart. Det är det yttersta beviset att man håller en viss kvalitet. Så när de här licenserna kom så tyckte vi att det var självklart, säger Ann Wallström Zetterman.

Likt ett körkort har en frisörlicens olika behörigheter som sträcker sig från A till E.

Ann är den som nästan fyllt hela kvoten, hon har behörighet A, B, C och D.

– E innebär att man ska vara yrkeslärare, alltså frisörlärare. Men nej, jag vill inte lämna salongen. Det är ju det här som är roligt, att möta kunderna och vara här, säger hon.

För Ann och hennes två anställda Sofie Måchtens och Sara Eriksson är det viktigt att allt går rätt till på företaget.

– Visst kan man vara duktig fast man inte har sin utbildning men det ger ingen trygghet till kunden. Sen är det också många som är oseriösa och följer inte Skatteverkets regler, kanske inte betalar arbetsgivaravgifter och de skatter som vi faktiskt bör göra här i Sverige, säger Ann Wallström Zetterman.

Men det är inte bara att klippa hår och hålla sig till Skatteverkets regler som en frisör måste kunna för att klara yrket. Kommer det in en kund som vill färga sitt hår, gäller det att kunna sina kemikalier.

– Det är så otroligt mycket med färg, alltså färglära. Det är nog väldigt få som kan det självlärt. Det behöver man ju lära sig, säger Sara Eriksson.

BehörighetsgraderA – Godkänt delprovB – GesällbrevC – MästarbrevD – Seriöst företagandeE – Yrkeslärare

Läs även: Eveline ska få ordning på skäggen i Ljusdalde