Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Första räkningen till Arizona

Nu har kommunen skickat en räkning på två miljoner till företaget.

Efter utsläppet av råtallolja har kommunen och Arizona Chemical haft täta kontakter och nu har den första räkningen skickats. Den är på 2 019 746 kronor och det är kommunens kostnader för december.

– Fakturan innehåller kostnader för personal som vi hyrt in för dagarna i december, båtar, maskiner, material och eventuella förnödenheter, säger kommunens tekniske chef Lars Stål.

Fakturan ska vara betald senast 10 april.

Kommunen och Arizona har löpande möten för att stämma av läget och se över kostnader. Just nu förs diskussioner kring de saneringskostnader som ska mynna ut i en faktura för januari och februari.

– Sannolikt kommer det att hamna runt 2,5 miljoner kronor. Men allt kommer inte att vara med på den, säger Lars Stål.

För kommunen är huvudsaken att de får igång en betalningsprocess tillsammans med Arizona, så att de inte behöver ligga ute med pengarna.

Enligt Lars Stål är det kommunen som bedömer vilka saneringsinsatser som ska sättas in – och Arizona som betalar. Men det förs hela tiden en dialog dem emellan. Arizonas personalchef Karl Butler är den person som uttalar sig offentligt för företagets räkning.

– Vi har sagt att vi ska pröjsa saneringen och det gör vi också. Vi har ett bra samarbete och täta kontakter med kommunen där vår vi betalar saneringskostnaderna, säger Karl Butler.