Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Första privata dietistkonsulten

/
  • Maria Almström Svensson hoppas få mera tid för hästarna då hon sagt upp sig från landstinget för att starta eget som dietistkonsult.

Maria Almström Svensson sa upp sig och startade eget. Nu är hon den första i Gävleborgs län med egen firma som dietistkonsult.

Annons

Då Maria Almström Svensson för 18 år sedan blev klar med sin dietistutbildning i Uppsala så fanns det direkt jobb på hemmaplan i Ljusdal. Här fanns en vakant tjänst som då varit obesatt en tid.

Sedan dess har jobbat som landstingsanställd dietist i Ljusdal, men nu är det slut. Hon tog steget att säga upp sig från jobbet.

– Jag har haft tanken ganska länge, men till slut kom jag till skott och vågade ta steget. Jag kände att jag behövde göra något annat, säger hon.

Nu kommer hon att jobba vidare med i princip samma sak, men i egen regi.

– Jag tror det behövs ett privat alternativ. Jag ser mig inte som en konkurrent utan som ett komplement till landstingets verksamhet, säger Maria Almström Svensson som driver sin rörelse under namnet Hälsinge dietistkonsult.

En stor skillnad blir det naturligtvis att gå från en anställning där varje timme varit inbokad med patienter till en egen verksamhet där det handlar om att leta kunder. Men en grund finns i form av avtal med två av företagshälsorna i landskapet, nämligen Previa (tidigare Ljusnanhälsan) i Ljusdal och Alert i Hudiksvall.

Hälsoundersökningar av hjärt- och kärlsjukdomar och övervikt visar att Gävleborg ligger illa till i landet.

– Sedan ligger Ljusdal illa till i länet, så här borde det absolut finnas behov av hjälp. Företagshälsan är ett sätt, viktgrupper eller individuell hjälp hos företag ett annat, säger Maria Almström Svensson som förstår att människor blir rådvilla av alla tips och dieter i tidningar och tidskrifter.

– Jag tror inte på bantning. För att nå resultat handlar det om att ändra sin livsstil. Det tar tid men det är då det ger effekt, säger hon.

Men för att nå människor gäller det att haka på ändrade vanor.

– Jag startar bland annat ett nätbaserat stöd för överviktiga. Inte minst ungdomarna är ju hemma i den världen. Nu kan inte allt skötas med dator utan det krävs även personlig kontakt, men det är viktigt att det finns alternativ, menar hon.

– I april startar den första nätbaserade viktminskningsutbildningen. Den inleds med en kick-offweekend på Orbaden och fortsätter med nätbaserat stöd i sex månader, berättar Maria Almström Svensson som naturligtvis ser fram emot verksamheten i egen regi.

– Jag vill ha en friare livsstil och hoppas kunna styra min dag som egen. Sedan får vi väl se hur fri man kan vara i praktiken. Här bor jag ju så vackert, jag har tre barn och hästar och då vill man ha fritid, säger Maria Almström Svensson då hon blickar ut över gården i Lillhälle utanför Ljusdal.

Mer läsning

Annons