Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Första och sista hängningen för Edvin på hemmaplan

Tv-aktuelle naturfotografen och söderhamnaren Edvin "Sarek" Nilsson visar sina bilder för första och kanske sista gången på hemmaplan. – Vi tror att det finns ett intresse, säger han med ett leende.

En strid ström av besökare kom till Glas & Ram på Trädgårdsgatan i Söderhamn under fredagen. Alla ville de se fotografier som Edvin "Sarek" Nilsson tagit i vildmarken i Sarek under nästan ett halvt sekel.

– Det här är den första utställningen sen vi flyttade hit, och kanske den sista. Vi tror att det finns ett intresse, säger Edvin "Sarek" Nilsson.

Ett 30-tal fotografier är upphängda och flera av besökarna imponeras av bredden och de vackra bilderna som visar hur fjällvärlden kan vara.

Läs också: Unik utställning av Norrlandskonstnär

Bilderna visar på möten med djur och vackra vyer. Favoriten är den när en älg vadar ut i ett vattendrag. Men Edvin nämner också en bild som går i blå ton med 70 vita ripor som lyser upp som punkter.

Utställningen, som är den första separatutställningen i år, har Stefan Svensson på Glas & Ram planerat i ett och ett halvt år. Att den visas just nu är med tanke på den SVT-dokumentär om Edvin som gick på tv under torsdagskvällen och som finns att se på SVT-play.

– Det är självklart att jag vill visa Edvins bilder. Han är ingen dagslända, bilderna är intima och det visar ett fältarbete som är värt att visa, säger Stefan Svensson, Glas & Ram.

En som varit med i fjällvärlden, förutom hustrun Isa, är barnbarnet Jenny Matsson, hon ger Edvin en bukett med rosor och kramar om honom.

– De här bilderna är så mycket, det går inte att sätta ord på känslan, säger hon.