Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Första maj utan kommunalrådet

/

Demonstrationståg med eller utan kommunalrådet Olle Nilsson Sträng. Det var nog den hetaste frågan när de splittrade socialdemokraterna i Bollnäs skulle tåga under de röda fanorna. Och han gick inte med.

Annons

"Jag har ingen aning om var han är, jag förutsatte att han skulle vara här", sade arbetarekommunens ordförande Jan Lahenkorva.

Men andra partikamrater visste bättre. Kommunalrådet deltog i en thailändsk fest i Dönjegården, som tydligen var så viktig att han inte kunde delta en timme på arbetarrörelsens högtidsdag nummer ett.

I stället gick den nya ledarduon Marie Centerwall och Jan Lahenkorva i täten för ett glest demonstrationståg som bara samlade ett 90-tal deltagare. Under ett valår. I ett parti som siktar på att leda en ny regering.

Det låga deltagarantalet kom inte som någon överraskning. Det följer bara de senaste årens trend.

Angreppen på alliansregeringen kom heller inte som någon överraskning.

SSU:s Kristoffer Lindberg påstod att "överklassen i Rosenbad" har ökat klassklyftorna i landet. Trots att utvecklingen med ökade klassklyftor och löneskillnader pågått under socialdemokratiska regeringar sedan mitten på 90-talet. Men då teg rörelsens folk.

Även Jan Lahenkorva, som ofta brukar vara resonerande och balanserad, drog till med att besparingarna som barn- och utbildningsnämnden. BUN, i Bollnäs tvingas göra beror på alliansens skattesänkarpolitik.

Trots att alliansen givit kommuner och landsting extramiljarder, mer än vad de till och med begärt.

Dessutom är de ekonomiska problemen i BUN ett utslag av osämjan mellan starka s-politiker. För övrigt är det ju också fritt fram för sossarna i Bollnäs att driva höjd kommunalskatt i Bollnäs för att skaffa mer resurser. Men några sådana krav förs inte fram från socialdemokraterna i Bollnäs, trots att Bollnäs har Norrlands lägsta kommunalskatt.

Tydligen bättre att skälla på alliansen än att se om sitt eget hus. Eller är det helt enkelt så att höjd skatt inte är någon bra fråga för Bollnässossarna att gå till val på?

Betydligt mindre förutsägbar och mer spännande att lyssna till var huvudtalaren riksdagskandidaten Yoomi Renström, oppositionsråd i Ovanåker, som också senare talade i Ovanåker.

Hon överraskade den lilla publiken med att i positiva ordalag berätta om en nära vän som också är moderat kommunalråd.

Han växte upp med en ensamstående mor, under rätt fattiga förhållanden. Och bestämde sig rätt snart för att göra den så kallade klassresan, vilket han också gjorde.

Yoomi Renström tyckte förstås att det var lite märkligt att han med den bakgrunden valde moderaterna. Men det kan vara nyttigt för sossarna att ibland få sig en påminnelse om att de inte har monopol på en politik som visar omsorg om dem som har det svårt. Och göra det möjligt att göra en klassresa.

Fast det sade hon inte.

Yoomi Renström tog också upp detta att alla politiker och partier vill väl och politiken är inte så där svart eller vit som den ibland framställs.

Men, som riksdagskandidat på första maj, hade hon begått tjänstefel om inte hon därefter radat upp mängder av fel och brister i alliansens politik och det himmelrike som väntar om de rödgröna får ta över.

Då blev det en hel del svart och vitt på nyansernas bekostnad. Men det tillhör förstås första maj.

Frågan är om inte Miljöpartiets förra språkrör Birger Schlaug har en poäng i sin debattartikel på Dagens Nyheters nätupplaga den första maj när han skrev:

"Huvudproblemet denna dag är inte att Anders Borg driver sin ekonomiska politik. Eller att Reinfeldt är statsminister. Problemet är att Östros i grunden driver samma sorts politik som Borg. Och att Sahlin är oppositionsledare. Det är inte någon artskillnad mellan Alliansen och den rödgröna oppositionen. Det är gradskillnad."

Ändå är det viktigt att den borgerliga alliansen för förnyat förtroende den 19 september.

För även grader kan göra skillnad.

Mer läsning

Annons